Bug pravi problem
47

Korisnici iPhonea prijavljuju povratak izbisanih fotografija nakon nadogradnje iOS-a

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Čini se da Apple ima problem s bugom koji prikazuje podatke za koje su vlasnici iPhonea misili da su zauvijek nestali.

Neki korisnici iPhonea prijavljuju da su se njihove izbrisane fotografije, među kojima su i one prilično stare, pojavile na uređajima nakon najnovije nadogradnje iOS 17.5. Također, iOS beta testeri su prošle sedmice imali iste pritužbe.

Oni koji su uvidjeli bug kažu da mogu vidjeti stare fotografije koje su se ponovo pojavile u njihovom Recents albumu. Istina je da iOS daje mogućnost korisnicima da vrate izbrisane fotografije, no one bi nakon 30 dana trebale biti trajno uklonjene.

Osoba koja je pokrenula temu o ovom problemu tvrdi da su se na iPhoneu pojavile fotografije koje su izbrisane prije nekoliko godina. Jedan Korisnik Reddita kaže da je vidio fotografije iz 2016. godine kao nove. Druga osoba je navela da se pojavilo oko 300 starih fotografija, od kojih su neke bile "golišave" pojavile na iPadu čiji je sadržaj u potpunosti izbrisan prije nego je uređaj prodan prijatelju.

Kompjuterski podaci se zapravo nikad ne "brišu" sve dok ih ne zamjene novi, nego operativni sistemi jednostavno "prekinu reference na njih". Jedan korisnik je tvrdi da je vidio vraćene fotografije uprko tome što nije sinhronizovao mobitel niti koristio i Cloud, što implicira da bi fotografije mogle poticati iz memorije uređaja.