Težak 40 kilograma
51

Komad svemirskog otpada pao na farmu u Kanadi, sumnja se na dio letjelice Dragon

D. B.
Foto: CBC.ca
Foto: CBC.ca
Farmer Barry Sawchuk i njegov sin su na svojoj farmi pronašli komad teškog metala za koji je ustanovljeno da je riječ o svemirskom otpadu.

Sawchukova farma se nalazi blizu Itune, malog grada u Saskatchewanu u Kanadi. Na ovoj lokaciji je pronađen komad svemirskog otpada je širok gotovo dva metra i težak 40 kilograma, a vjeruje se da je riječ o dijelu koji potiče od kapsule Dragon kompanije SpaceX.

Na ovom komadu su vidljivi slojevi metala, izgorjela kompozitna vlakna i mreža, što je ukazivalo na svemirski otpad, no Sawchuk nije bio potpuno siguran. Ovaj incident je ubrzo privukao pažnju profesora astronomije.

Samantha Lawler, profesorica astronomije na Univerzitetu Regina, analizirala je krhotine te je zaključila da najvjerovatnije pripadaju letjelici SpaceX Dragon, koja je ušla u atmosferu u februaru ove godine. Ova kapsula je vratila na Zemlju četiri astronauta nakon privatne Ax-3 misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Dragon se odvojio od ISS-a 7. februara, a potom se kapsula s posadom spustila na u okean kod obale Daytone na Floridi 9. februara. Ipak, modul prtljažnika za jednokratnu upotrebu u atmosferu je ušao samostalno i vjerovatno je upravo on završio na Barryjevoj fami.

Kanadski farmer planira prodati ovaj komad metala i donirati sredstva za izgradnju arene za hokej u Saskatchewanu.

S druge strane, prema međunarodnom zakonu o svemiru, države moraju vratiti svemirski otpad onome kome pripada. To znači da bi i dio s Barryjeve farme trebao biti vraćen u SAD gdje se nalazi sjedište SpaceX-a, no kompanija bi mogla odustati od potraživanja i jednostavno pokloniti svoje vlasništvo.

U julu 2022. godine se dogodio incident kada je modul druge letjelice Dragon pao na farmu u Australiji.

Evropska svemirska agencija tvrdi da svake godine u Zemljinu atmosferu ponovo ulazi između 200 i 400 objekata koje je proizveo čovjek, od nefunkcionalnih satelita do potrošenih faza raketa. Većina ovih objekata sagori u atmosferi, no neki veći komadi mogu preživjeti i pasti na Zemlju.

Također, odbačeni dio baterije ISS-a pao je na kuću na Floridi te je lako mogao pogoditi nekog od stanovnika.

Količina svemirskog otpada se konstantno povećava, a ESA procjenjuje da se u orbiti trenutno nalazi više od 36.500 objekata.