Zdrave navike
17

Ovih pet vrsta hrane smanjuju nivo šećera u krvi

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Osobe koje imaju dijabetes često moraju promijeniti životne i prehrambene navika kako bi nivo šećera u krvi bio normalan.

Osim lijekovima, dijabetičari razinu šećera u krvi mogu regulirati i prehranom, a ovih pet vrsta hrane odličan su i vrlo zdrav izbor koji bi se trebao pronaći na njihovom jelovniku jer utječu na smanjenje i regulaciju razine šećera u krvi.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodiovi i sjemenke su bogate zravim mastima, proteinima i vlaknima što vam može pomoći u kontroli šećera u krvi. Namirnice poput badema, chia sjemenik mogu se kombinirati u različitim jelima, a orašasti plodovi se mogu jesti i samostalno kao međuobrok i zdrave grickalice.

Bobičasto voće

Ova vrsta voća sadrži malo šećera, a puno vlakana i antioksidansa. Redovita konzumacija ovih vrsta bobičastog voća može poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti rizik od komplikacija koje uzrokuje dijabetes, prenosi Health Shots.

Cjelovite žitarice

Žitarice imaju nizak glikemijski indeks, što znači da uzrokuju sporiji porast razine šećera u krvi u usporedbi s rafiniranim žitaricama.

Mahunarke

Mahunark su izvrsni izvori proteina i vlakana koji pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi i smanjiti rizik od inzulinske rezistencije. Ovo stanje podrazumijeva nedovoljan odgovor glukoze na endogeni ili egzogeni inzulin, radi se o potrebi za većom količinom inzulina da se postigne biološki učinak u koncentraciji koja je učinkovita kod zdravih pojedinaca.

Lisnato povrće

Povrće poput špinata, kelja i drugog zelenog povrća, bogato je vlaknima koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, time sprječavajući nagle padove i skokove šećera u krvi. Ovo povrće može se jesti na različite načine i u različitim kombinacijama, od salata, variva, smoothieja do zdravih prirodnih sokova.