Potpuno je besplatan
2

Sony PSP emulator PPSSPP stigao na App Store

D. B.
PPSSPP, aplikacija koja služi kao emulator za igre namijenjene Sonyjevoj ručnoj konzoli PSP, pridružio se rastućem broju emulatora retro igara na App Storeu za iOS.

Program postoji gotovo 12 godina, no ranije se mogao instalirati samo pomoću zaobilaznih rješenja.

"Hvala Appleu što je ublažio svoja pravila i dozvolio emulatore retro igara u svojoj prodavnici aplikacija", poručio je developer Henrik Rydegard.

Apple je početkom aprila ažurirao svoje smjernice za developere te je odobrio aplikaciju koja može pokrenuti igre za Game Boy i DS, kao i još jednu koja omogućava igranje naslova namijenjenih konzoli PlayStation 1.

Rydegardova aplikacija je besplatna za preuzimanje, no najavio je i "zlatnu verziju", koja će koštati 5 dolara. Plaćena verzija PPSSPP-a za Android ima neke dodatne funkcije, ali je uglavnom dostupna kako bi korisnici mogli podržati njegov rad. Trenutno emulator koji se može preuzeti s App Storea ne podržava Magic Keyboard tastaturu za iPad jer je on originalno omogućio kompatibilnost koristeći nedokumentovani API. Retro Achievements također trenutno nije dostupan, no bit će dodani u budućim nadogradnjama.

Druge verzije emulatora podržavaju Justi-in-Time (JIT) complier, koji optimizuje kod kako bi mogao bolje raditi na određenoj platformi. Međutim, onaj na App Storeo ne podržava i neće ga nikada podržavati osim ako Apple ne promijeni svoja pravila. Rydgard je rekao da su iOS uređaji "generalno dovoljno brzi" da pokreću gotovo sve PSP igre punom brzinom, tako da korisnici možda neće uočiti veliku razliku. PPSSPP sadrži samo emulator, dok korisnici trebaju pronaći igre koje žele igrati. Apple neće dozvoliti developerima da uploaduju igre jer nemoja prava na njih.