Revolucionarna studija
46

Naučnici vjeruju da su pronašli vezu između bakterija u našim crijevima i brzine starenja

B. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nedavna otkrića objavljena u časopisu Developmental Cognitive Neuroscience otkrila su da raznolikost mikroba u crijevima ne samo da može utjecati na našu fizičku spremnost, već i na to koliko brzo starimo.

Otkrića tima s Mađarskog univerziteta sportskih nauka otvaraju nove mogućnosti za iskorištavanje moći probiotika za promicanje zdravlja i dugovječnosti, rekao je profesor Zsolt Radak, glavni autor studije.

Radak je sa svojim timom u Budimpešti ispitivao odnos između raznolikosti mikrobioma crijeva, biološke dobi, naše dobi određene stanjem našeg cjelokupnog zdravlja, a ne godinama života, i fizičke spremnosti 80 veslača amatera.

Za potrebe studije, svaki je sudionik prošao niz procjena sposobnosti i dao uzorak stolice za analizu bakterija u crijevima, kao i uzorke krvi za određivanje njihove biološke dobi pomoću epigenetskih markera.

Epigenetski markeri su poput prekidača u našoj DNK koji mogu kontrolirati hoće li se određeni geni uključiti ili isključiti i igraju ključnu ulogu u određivanju načina na koji se naše stanice razvijaju, funkcioniraju i reagiraju na našu okolinu.

Na kvalitetu naših stanica mogu utjecati faktori poput načina života, prehrane i izloženosti faktorima iz okoliša, što u konačnici može utjecati na naše zdravlje i način na koji starimo.

Epigenetski markeri omogućuju znanstvenicima da izmjere ovaj stanični pad, što daje snimku naših "epigenetskih satova" ili "biološke starosti".

Neočekivani rezultati

"Otkrili smo da upalne bakterije zapravo ubrzavaju proces starenja, pa ako imate više upalnih bakterija. Onda imate poodmaklo starenje", rekao je Radak za Euronews, dodajući da ubrzano starenje "znači da ste stariji od svoje hronološke dobi".

Isto tako, nakon analize specifičnih bakterija prisutnih u mikrobiomima crijeva veslača, istraživači su otkrili da su više razine protuupalnih bakterija povezane s poboljšanim pokazateljima kondicije i sporijom stopom starenja.

Nasuprot tome, prisutnost upalnih bakterija bila je povezana s lošijim rezultatima u testovima fitnessa.

Sportaši su bili u dobi između 38 i 84 godine i učestvovali su na Svjetskoj veslačkoj regati za masters 2019., međunarodnom veslačkom takmičenjom posebno osmišljenom za majstore veslanja.

Ključna veza između crijeva i starenja

Nalazi upućuju na ključnu vezu između crijevnih bakterija, upale, kondicije i procesa starenja, dovodeći u pitanje uobičajenu pretpostavku da više bakterija jednostavno znači bolje zdravlje, kaže Radak.

Studija, međutim, nije utvrdila uzrok i posljedicu. Vrlo je moguće da vjerojatno zdraviji prehrambeni izbori sportaša pozitivno utiču na obilje korisnih bakterija u njihovim crijevima.

Međutim, "ove bakterije nisu povezane s gronološkim starenjem. Što mislim da je prilično zanimljivo opažanje jer znači da su te bakterije zapravo uključene u starenje metilacije DNA, rekao je Radak.

Drugim riječima, upalne bakterije, kada ih ima u izobilju, povezane su s ubrzanim starenjem.

"Mislim da su ova otkrića važna jer prvo moramo identificirati odnose. A onda, naravno, ako to možete potvrditi, sljedeći korak je modificirati ovu vrstu obilja upalnih bakterija i zatim izvršiti modifikacije u crijevnom mikrobiomu što omogućuje, možda, usporavanje starenja i zdraviji život", rekao je.

Radakov tim trenutno provodi naknadno šestomjesečno istraživanje u kojem su promijenili mikrobiom crijeva veslača koristeći probiotike kako bi procijenili utječe li ova intervencija izravno na biološku dob.

Očekuje se da će nalazi biti objavljeni početkom 2024. U međuvremenu, oni također rade na drugoj studiji koja uključuje 60 olimpijskih pobjednika u dobi od 25 do 102 godine, koja ima za cilj istražiti utjecaj rane tjelesne aktivnosti na visokom niovu na proces starenja.

Preliminarni rezultati već su otkrili da elitni sportaši imaju mlađu epigenetsku dob od svoje hronološke dobi.