Genetski je modificirana
61

Morska bakterija "jede" plastiku koja se teško biološki razgrađuje

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naučnici su genetski modificirali bakteriju tako da bude efikasnija u razgradnji plastike.

Zagađenje plastikom uzrokovano teško razgradivim materijalima značajan je globalni ekološki problem. Srećom, postoje određene morske bakterije koje igraju ulogu u razgradnji plastičnih materijala, a te bakterije su razvile sposobnost razgradnje različitih vrsta plastike koje se obično nalaze u jednokratnim predmetima i ambalaži za jednokratnu upotrebu, koje potrošači često odbacuju.

Istraživači s Univerziteta Hokkaido su u saradnji s kolegama iz Mitsubishi Chemical Grupe u Japanu sada otkrili novi tip bakterije koja može "pojesti" tip plastike obično korišten u proizvodnji zbog činjenice da se smatra ekološki prihvatljivom zbog biorazgradnje na kopnu. Međutim, u vodi ovaj materijal nastavlja postojati dugo te zagađuje okeane i druge vodene puteve.

Riječ je o materijalu pod nazivom polibutilen sukcinat (PBS) i obično se koristi za mulčiranje, vreće za kompostiranje i ambalažu za ugostiteljstvo.

"Zagađenje okeana plastikom je globalni problem i moramo se pozabaviti njime tako što ćemo steći novo razumijevanje ponašanja plastike u tom okruženju, kao i nove tehnologije za rješavanje problema zagađenja", rekao je Tomoo Swage, lider istraživačkog rima na Fakultetu nauka o ribarstvu Univerziteta Hokkaido.

Istraživači su uspjeli odrediti enzim odgovoran za razgradnju PBS-a u specifičnom soju bakterija i nazvali su ga PBSase. Nakon toga su otišli korak dalje te su ovaj enzim ubacili u uobičajenu morsku bakteriju Escherichia colli kako bi bila efikasnija u slučaju biorazgradivih materijala.

"Razjašnjavanje mehanizma degradaciije u morskoj vodi na molekularnom nivou može dovesti do razvoja novih polimera biorazgradivih u moru. Ovaj enzim bi se mogao koristiti kao akcelerator raspadanja ili katalizator za hemijsko recikliranje prikupljene otpadne plastike", izjavio je istraživač Yasuhito Yamamoto.

Istraživači sada istražuju potencijal ovih bakterija koje "jedu" plastiku za primjenu u bioremedijaciji, gdje bi se mogle koristiti za čišćenje plastičnog zagađenja u okolini. Iako ovi mikroorganizmi koji razgrađuju plastiku obećavaju, postoje prepreke koje tek treba riješiti. Prirodne bakterije razgrađuju plastiku prilično sporo, što možda neće biti dovoljno brzo da prate stopu zagađenja plastikom.

Pored toga, mora se uzeti u obzir uticaj na životnu sredinu koji ima razgradnja plastike, kao što su mikroplastika i druga hemijska jedinjenja. Tokom procesa razgradnje, bakterije oslobađaju CO2 kao nusproizvod, što može dovesti do većeg zagađenja Zemlje.

Biotehnološki napori za bolje upravljanje plastičnim otpadom su pohvalni i obećavajući, ali najbolji način za borbu protiv zagađenja plastikom i dalje je zapravo manje korištenje iste, recikliranje i pravilno upravljanje otpadom, kako bi se spriječilo da dođe do okeana.