Izbjegavajte ih
24

Šest uobičajenih i svakodnevnih navika zapravo dovode do bržeg starenja mozga

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Baš kao i naša tijela, i naši se mozgovi mijenjaju kako starimo. Što smo stariji, to se teže prisjećamo informacija, poput naziva restorana u koji smo bili ili gdje smo stavili ključeve, a potrebno nam je i više vremena da naučimo nešto novo.
Nažalost, neke svakodnevne navike mogu dovesti do bržeg starenja mozga, stoga bi bilo dobro da ih promijenite i na taj način spriječite prebrzo starenje.

Nekoliko ljekara i stručnjaka koji se bave proučavanjem mozga otkrilo je koje to uobičajene i svakodnevne navike mogu biti loše za naš mozak.

Nemate dovoljno društvene interakcije

Čovjek je društveno biće i u skladu s tim, trebao bi često biti u interakciji s drugim ljudima. No, vremenom, ljudi se znaju distancirati i odvojiti od svakodnevnih zbivanja.

"U našoj je kulturi tako uobičajeno polako gubiti svoju društvenu interakiju tokom života. Moramo imati neku vrstu društvene 'mreže' kojoj se možemo obratiti kad god nam je potrebna ili čak i onda kada mislimo da nam nije potrebna", rekao je ljekar Zaldy Tan.

Ljekar Glen Finney naveo je da iako se čini da lična interakcija najkorisnija za zdravlje mozga, online socijalizacija i virtualni razgovori također mogu pomoći.

Održavate svoj mozak aktivnim, ali uvijek na isti način

Ako želite aktivirati svoj mozak očuvanjem vještina koje već imate ili radeći stvari koje volite poput gledanja kvizova i rješavanja zagonetki, nažalost to nije dovoljno. Da biste očuvali svoj mozak aktivnim, morat ćete raditi stvari koje su izvan vaše zone komfora.

Odbacujete hronični stres

Stres je gotovo neizbježan dio svakodnevnog života, ali problem se stvara kada postane hroničan, a vi ne pokušavate da ga se riješite.

"Stvarno smo vješti u održavanju reakcije na stres cijeli dan na umjerenom nivou koju možda nećemo ni primijetiti, ali čak i kada se ništa stresno ne događa, možda nosimo nesvjesni stres", navela je liječnica Elissa Epel.

Ona je navela da je važno biti svjestan stresa kojeg svakodnevno nosimo i riješiti ga se tokom dana tako što ćemo voditi računa o svojim mislima.

Često naručujete hranu iz restorana

Trend naručivanja obroka iz restorana i konzumacija brzih obroka postao je sve češći, no to nije dobro za zdravlje našeg mozga. Brza hrana uglavnom je prerađena i sadrži zasićene masti i veliki udio šećera. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata ovakvim obrocima može dovesti do većeg rizika od demencije.

Nemate kvalitetan san

Kvalitetan san ne odnosi se samo na količinu sna koja je potrebna svake večeri. Naime, kvaliteta sna je ključna za zdravlje mozga. To je zato što se tokom sna odvijaju različiti procesi koji pomažu u održavanju zdravlja mozga.

Kako biste poboljšali kvalitetu sna, Tan preporučuje postavljanje dosljednog vremena spavanja, minimaliziranje alkohola, smanjenje unosa tečnosti prije spavanja, izbjegavanje sedativa i lijekova za spavanje te ograničavanje korištenja mobitela i drugih uređaja pred spavanje.

Niste dovoljno fizički aktivni

Fizička aktivnost nije samo važna za održavanje kondicije tijela, već je važna i za održavanja zdravlja mozga. Na taj način povećavate hormone rasta u mozgu poput živčanih faktora koji potiču zdravlje i efikasno djelovanje mozga.

Ne morate aktivno trenirati ili raditi naporne vježbe, šetnja ili aktivnost kao što je vrtlarenje dovoljna je da ostanete u formi. Kada fizička aktivnost postane doživotna navika, prednosti su višestruke, od smanjenja stresa do povećanja dotoka krvi u mozak.