Obratite pažnju
32

Prepoznajte ih na vrijeme: Pet upozoravajućih znakova koji ukazuju na brže starenje

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Jedan od težih aspekata starenja je pad kognitivnog razmišljanja. Do pada najčešće dolazi nakon navršene 45. godine, ali neke znakove je moguće primijetiti i ranije. Ipak, kognitivni pad ne bi trebao naglo pasti.

Kako navodi Centar za istraživanje epidemiologije i zdravlja stanovništva u Francuskoj i Velikoj Britaniji navode da je prirodno da nam s godinama opada kognitivno razmišljanje, ali da obratimo pažnju na neke znakove ubrzanog starenja.

Gubitak pamćenja i zaboravnost

Gubitak pamćenja je uobičajena pojava kako starimo. No, ukoliko gubitak pamćenja postane izraženije, to znači da mozak stari brže od očekivanog.

Poteškoće s koncentracijom i fokusiranjem

Ukoliko imate poteškoća s koncentracijom i teško vam se usredotočiti na posao, to je također znak da imate problema s ubrzanim starenjem. Najbolje bi bilo da radite vježbe koje će vam poboljšati fokus.

Pad vještina rješavanja problema

Jedan od pokazatelja ubrzanog starenja je pad sposobnosti rješavanja zadataka koje ste prije s lakoćom rješavali. Uzrok pada sposobnosti rješavanja zadataka može biti i umor pa ukoliko vam se ovaj znak povremeno javlja, onda nema razloga za brigu.

Promjene raspoloženja i emocionalna nestabilnost

Promjene raspoloženja i emocionalna nestabilnost povezane su sa starenjem mozga. U ovom slučaju najbolja je opcija da porazgovate sa stručnim osobama kao što su psihijatri.

Smanjena mentalna agilnost i sporija obrada informacija

Pad mentalne agilnosti i sporija obrada informacija također mogu biti znakovi ubrzanog starenja mozga. Poput drugih znakova starenja, tako i kod ovog možete intervenirati i prilagoditi način života kako bi održali svoje mentalno zdravlje.