Zdravlje
24

Šta samo sedam dana na brzoj hrani uradi našem organizmu?

Klix.ba
Phoebe Jackson-Edwards (24) odlučila je čitavu sedmicu jesti samo brzu hranu – hamburgere, pizzu, sendviče i sl. Zdravstveni testovi su nakon sedam dana pokazali koliku je zapravo štetu napravila vlastitom tijelu, a kako bi se vratila u prvobitno stanje, potrebna su joj dva mjeseca.

Kad je režiser Morgan Spurlock još 2004. godine čitav mjesec odlučio hraniti se isključivo brzom hranom za potrebe svog dokumentarnog filma "Super Size Me", rezultati su bili iznenađujući i šokirali su čitav svijet.

Ipak, bez obzira na to što svi manje-više znamo koliko je brza hrana zapravo štetna za nas i u kolikoj mjeri dovodi do problema kao što su gojaznost, seksualna disfunkcija i promjene raspoloženja, i dalje je konzumiramo, prečesto i u velikim količinama.

Ipak, šta se tačno desi organizmu nakon sedam dana konzumiranja isključivo brze hrane? Na ovo pitanje je odlučlila dati odgovor 24-godišnja djevojka Phoebe Jackson-Edwards.

Prije početka eksperimenta, djevojka je prošla sve zdravstvene testove, uključujući nalaze krvi, urina, mjerenje masnoće kože i procenta masti u organizmu. Procenat masti u njenom organizmu je prije početka ovog eksperimenta iznosio 23 posto i bila je u prilično dobrom zdravstvenom stanju.

Ipak, nakon samo tri dana na brzoj hrani, Phoebe je osjetila manjak energije.

"Smučila mi se sva ta masnoća i počela sam žudjeti za povrćem. Ipak, nisam imala baš previše opcija, sva hrana koju sam mogla naručiti je bila uglavnom napravljena od mesa i žitarica", napisala je.

Kazala je kako je počela osjećati tegobe psihičke i emocionalne prirode.

"Imala sam problem sa koncentracijom, razina energije mi je bila dosta niža nego inače i stalno sam se osjećala umornom, čak i nakon dobro prospavane noći. Bilo mi je teško ostati fokusirana na poslu, bila sam nestrpljiva i sve me je nerviralo", napisala je djevojka.

Kad su u pitanju fizički simptomi, kaže kako joj je koža postala masna, a kosa je trebala češće pranje.

"Pitala sam se - zar je moguće da samo sedam dana na brzoj hrani može napraviti ovakvu promjenu mom organizmu?"

Kad se Phoebe vratila u kliniku, rezultati nisu bili ohrabrujući. Procenat masti u njenom organizmu narastao je sa 23 na 25 posto. Količina masti na njenim bedrima je porasla sa 6,1 po centimetru na 11,8.

Jedino iznenađenje je došlo nakon dermatoloških testova koji su pokazali kako je njena koža više hidratizirana nego ranije. Ipak, radilo se samo o površinskoj hidrataciji budući da je njena koža bila masna.

"Doktori su mi rekli da je potrebno u prosjeku jedan mjesec da se izgubi jedan posto tjelesne masti, tako da će mi trebati dva mjeseca da se vratim u početno stanje. Ne mogu, a da ne razmišljam šta ljudi koji se svakodnevno hrane na ovaj način zapravo rade svom tijelu. Mislim da hamburger više nikad neću gledati na isti način", kazala je Phoebe Jackson-Edwards za Daily Mail.