Imaju pozitivna svojstva
49

Ove namirnice će vam pomoći da olakšate bolove u leđima

D. B.
Bol u leđima je u današnje vrijeme uobičajen problem, a većina ljudi bolove osjeća u donjem dijelu leđa koji često rezultat lošeg sjedećeg položaja. Kao rješenje se savjetuje redovno vježbanje koje olakšava bol i jača mišiće, no postoji i hrana koja može pomoći.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama je treba biti na meniju osoba koje imaju bolove u leđima. Među tim namirnicama su riba, bademi, orasi, lanene sjemenke chia sjemenke i drugo. Ove namirnice će pomoći u očuvanju čvrstoće kostiju. Također, savjetuje se korištenje maslinovog i gorušičinog ulja.

Namirnice s protivupalnim svojstvima uključuju začine poput đumbira, cimeta i crvenog čilija, ali ih treba konzumirati u ograničenim količinama. Oni su korisni u smanjenju upale. Kurkuma sadrži spoj kurkumin, koji je efikasan lijek za bolove u zglobovima, dok đumbir i bijeli luk imaju protivupalna svojstva koja ublažavaju artritis.

Nedostatak proteina u tijelu može biti uzrok bolova u leđima, tako da ih treba uključiti u ishranu. To ćete učiniti konzumiranjem namirnica kao što su jaja i mlijeko. Proteini pomažu u razvoju mišića, što rezultira ublažavanjem bolova u leđima.

Zeleno povrće poput brokule, karfiola, kupusa i špinata bogato je vitaminima A, C i K, koji pomažu u ublažavanju upale. Oni sadrže spoju sulforafan, koji inhibira enzime uzročnike boli i upale zglobova. Savjetuje se i konzumiranje korjenastog povrća poput mrkve, cvekle i bundeve jer je bogato antioksidansima. Upravo antioksidansi pomažu u smanjenju bolova u koljenima i leđima.

Svježe voće se može konzumirati svakodnevno, a jabuke, ananas, borovnice, trešnje, grejp i citrusi sadrže flavonoide imaju antioksidativna svojstva, što olakšava bol.