Zdravlje
19

Osjećate nagli pad energije? Za to su možda krive ove namirnice!

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Jeste li se ikad zapitali zašto se vaš nivo energije rapidno smanji u poslijepodnevnim satima?

Za to može biti krivac vaš omiljeni doručak, ručak ili čak užina. Doktorica Dawn Napoli kaže kako određene namirnice mogu biti "podrivači "energije.

Evo koje su to namirnice u pitanju:

Banane

Hrana bogata magnezijem kao što su banane, sjemenke tikve i neka vrsta ribe može vas učiniti umornim.

"Ovaj mineral zapravo opušta mišiće, tako da je odličan prije nego što krenete u krevet, ali će vam smanjiti nivo energije u toku dana", pojašnjava dr. Napoli.

Bijeli hljeb

Ukoliko birate ugljene hidrate sa visokim glikemijskim indeksom (poput bijelog hljeba ili riže) umjesto peciva od punog zrna, također rizikujete pad energije.

"Visokoglikemijski ugljeni hidrati nemaju mnogo vlakana, stoga se brzo troše, tako da ne dobivate količinu energije koju vam mogu dati žitarice punog zrna", ističe dr. napoli.

Punomasno crveno meso poput odrezaka ili hamburgera vam može dati osjećaj poput mamurluka. Potrebno je mnogo energije da se ono provari, tako da će čitavo vaše tijelo biti fokusirano na to. Odlična alternativa je, ističe dr. Napoli, losos.

"Nešto sa omega 3 masnim kiselinama je odlično rješenje, budući da one poboljšavaju funkciju mozga i pomažu vam da se fokusirate."

Trešnje

Istraživanja su pokazala kako trešnje dobro djeluju kao prirodna pomoć za bolji san, budući da su pune melatonina.

"Trešnje će vam pomoći u regulaciji sna, zato je dobro jesti ih prije spavanja, ali ne i kao poslijepodnevnu užinu", navodi dr. Napoli.

Slatkiši

Ukoliko nakon ručka jedete slatkiše pune šećera, to vas može staviti učiniti dosta umornijim.

"Količina šećera koja ulazi u vaše tijelo dovodi do proizvodnje inzulina koji oslobađa hemikalije u mozgu koje vas čine pospanima. Dobijete taj poletni osjećaj, no vrlo brzo uslijedi spuštanje", kaže dr. Napoli.

Kafa

Ovo se može činiti paradoksalno, no kafa i svi napici bogati kofeinom, poput čaja, mogu vas učiniti umornima.

"Napune vas energijom ne na sat ili sat i po, ali nakon toga ćete osjetiti nagli pad energije. Svojim klijentima govorim da se drže 200 do 300 miligrama kofeina dnevno, ili da ga konzumiraju u manjim dozama na duži period - možda do podneva. Ovo će vas držati budnim do 2 poslijepodne", savjetuje dr. Napoli.

Ona za jutarnju dozu energije preporučuje dobar doručak, a ne kafu, a najbolje su, kaže, žitarice punog zrna, čisti protein i voće. Ako tome dodate i mliječne proizvode, još bolje.

"Ova kombinacija će vam dati energiju za ostatak dana", zaključuje dr. Napoli.