Gastro
14

Kako uz pomoć prehrane doživjeti stotu?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Želite li doživjeti stotu? Nova knjiga pod nazivom "The Blue Zones Solution" nudi rješenja o tome kako uz pomoć prehrane doživjeti dugovječnost i dobro zdravlje.

Autor knjige Dan Buettner proučavao je pet oblasti, tzv. "plave zone", podneblja u kojima je zabilježen veliki broj slučajeva stogodišnjaka.

Ove tzv. "plave zone" očigledno kriju vlastite misterije o tome šta je to što njihove stanovnike čini dugovječnima, a pretpostavlja se kako je u pitanju upravo način prehrane.

U nastavku čitajte koje su to namirnice karakteristične za ova podneblja:

Ikarija, Grčka: Krompir, kozje mlijeko, med, mahunarke, zeleno povrće, limun, feta sir, voće i manje količine ribe

Okinava, Japan: Gorka dinja, tofu, bijeli luk, smeđa riža, zeleni čaj, shitake gljive

Sardinija, Italija: Kozje mlijeko, ovčiji sir, domaći hljeb, ječam, komorač, bob, leblebija, paradajz, badem, čaj od sikavice, vino

Loma Linda, Kalifornija: Tofu, avokado, losos, orašari, mahunarke, zobena kaša, hljeb od cjelovitih žitarica, sojino mlijeko

Kostarika: Jaja, riža, mahunarke, kukuruz, tikva, papaja, slatki krompir, banane, breskve

Pored namirnica koje preovladavaju na meniju dugovječnih ljudi, tu su i neki od savjeta koji se preporučuju u knjizi:

  • Kako biste izbjegli debljanje, prestanite jesti u trenutku kad vam je stomak pun 80 posto

  • Najmanji obrok u toku dana jedite kasno poslijepodne ili naveče

  • Jedite uglavnom povrće, posebno mahunarke. Meso jedite rijetko, u malim porcijama od oko 100 grama. Osobe "plavih zona" jedu porcije ove veličine u prosjeku samo pet puta mjesečno

  • Alkohol pijte umjereno, jednu do dvije čaše vina dnevno