Važan za ljudsko tijelo
101

Ne trošite novac na suplemente: Namirnice koje pomažu vašem organizmu u proizvodnji kolagena

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kolagen je protein koji koži daje gipkost te na taj način ima veliku ulogu u mladolikosti vaše kože. U posljednje vrijeme mnogo se potencira dodatno uzimanje kolagena kroz suplemente, ali postoje mnoge svakodnevne namirnice koje mogu pomoći u proizvodnji ovog važnog proteina za ljudsko tijelo.
Kako navodi nutricionistica Krista Goncalves, ishrana igra iznenađujuće veliku ulogu u izgledu naše kože, a sve se svodi na to koliko te namirnice pomažu u proizvodnji kolagena.

Kako starimo, proizvodimo manje kolagena i zbog toga se na našoj koži pojavljuju bore. Konzumiranjem hrane bogate kolagenom i hrane koja potiče proizvodnju kolagena može imati koristi za vašu kožu i cjelokupno zdravlje.

Temeljac od kostiju

Kako navode stručnjaci, hrana poput temeljca od kostiju sadrži bioraspoloživi oblik kolagena, kojeg vaše tijelo može odmah iskoristiti.

Proizveden je kuhanjem životinjskih kostiju u vodi, a vjeruje se da ovaj proces izvlači kolagen. Kada ovo radite kod kuće, začinite supu dodatnim začinima za bolji okus. Temeljac od kostiju sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kolagen, glukozamin, kondroitin, aminokiseline i mnoge druge hranjive tvari.

Piletina

Postoji razlog zašto se mnogi dodaci kolagenu dobivaju iz piletine. Ona sadrži velike količine vezivnog tkiva, koja čine piletinu bogatim izvorom prehrambenog kolagena. Nekoliko studija koristilo je pileći vrat i hrskavicu kao izvor kolagena za liječenje artritisa.

Riba

Kao i druge životinje, ribe imaju kosti i ligamente izgrađene od kolagena. Neki ljudi tvrde da je morski kolagen jedan od onih koji se najlakše apsorbiraju.No, dok tuna ili losos svakako mogu povećati vaš unos kolagena, budite svjesni da meso sadrži manje kolagena od drugih dijelova ribe.

Bjelanci

Iako jaja ne sadrže vezivno tkivo kao mnogi drugi životinjski proizvodi, bjelanci imaju velike količine prolina, jedne od aminokiselina potrebnih za proizvodnju kolagena.

Citrusno voće

Vitamin C igra glavnu ulogu u proizvodnji pro-kolagena, tjelesnog prethodnika kolagena. Stoga je unos dovoljne količine vitamina C ključan. Agrumi poput narandže, grejpa, limuna i limete puni su ove hranjive tvari.

Bobičasto voće

Iako citrusi imaju tendenciju da dobiju svu slavu zbog svog sadržaja vitamina C, bobičasto voće je također izvrstan izvor ovog vitamina. Jagode zapravo imaju više vitamina C nego narandže. Maline, borovnice i kupine također nude odličnu dozu vitamina C.

Lisnato povrće

Lisnato povrće je ključni faktor u zdravoj ishrani. Kako se pokazalo, mogu ponuditi i estetske prednosti. Naime, špinat, kelj, blitva i druga zelena salata svoju boju dobivaju zahvaljujući klorofilu, poznatom po svojim antioksidativnim svojstvima.