Slatki krompir
0

Krem juha od batata sa curryjem

Piše: Maja Pilav
Batat ili slatki krompir je još uvijek poprilično nepoznata namirnica u našoj državi, iako ga možemo naći u prodavnicama već nekoliko godina.

Ispočetka samo u narančastoj verziji, sada već i u ljubičastoj (samo u sezoni i kod specifičnih uzgajivača). Postoji i bijeli batat te zlatni. Međutim, prvi Europljani koji su imali priliku probati tzv. slatki krompir su bili članovi Kolumbove ekspedicije u 15. vijeku.

Kasnije su otkrivene mnoge verzije i ono što danas zovemo "obični" krompir, ali se zadržao prvobitni domorodački naziv "batata" te se ponekad doda boja kao pridjev.

Iako ga zovemo slatki krompir, batat botanički nije kao krompir na koji smo navikli. Čak prvobitna očigledna razlika u boji nije značajna razlika, jer se obje vrste krompira uzgajaju u raznim bojama, od bijele do ljubičaste. Mada neki izvori zagovaraju da je batat zdraviji od krompira, obje namirnice su složeni uglljikohidrati i opskrbulju nas dobrim kalorijama bez masti i važnim nutrijentima. Imaju različite vrijednosti glikemijskog indeksa i glikemijskog punjenja, koje ovise i o načinu pripreme, ali ne toliko različite da biste trebali isključivo birati narančasti povrh bijelog.

Pošto vrijednosti ovise o načinu pripreme, važnije je tome posvetiti pažnju – kuhanjem škrob veže vodu i tako dobivamo niži glikemijski indeks, a u slučaju kuhanja batat ima skoro duplo manji indeks od krompira. Prženje povećava glikemijski indeks, i ako već vodite računa o nivou šećera u krvi onda je važnije da izbjegavate masnoće pa hranu nikada nemojte pržiti. Visoko procesirana hrana nije zdrava hrana ni za zdravog čovjeka. Najnovije studije su pokazale da je za dijabetičare opasna masna (a ne slatka) hrana, a sve više naučnika i doktora priznaje da su najopasnije masnoće životinjskog porijekla, tj. meso i mliječni proizvodi. Stoga nema razloga da se izbjegava bilo koja vrsta voća ili povrća.

Batat ima vitamina C, E i D, nešto kalija i kalcija, ne sadrži holesterol. Ono što je najvrednije u batatu su ogromne količine vitamina A (u obliku beta karotena), što se očituje i u njegovoj iznimno narančastoj boji. Zato je batat odlična namirnica za očuvanje vida i regeneraciju kože. Lagan je za probavu, ali može vezati teške metale i tako čistiti krv. Polako ga uključite u ishranu, a ako vam je neobičnog okusa isprobajte komadiće parenog batata u hladnoj salati, napravite sirove nudle u spiralizatoru ili pire od kuhanog batata, krompira i mrkve. Ispecite ga u rerni bez ulja i izblendajte u juhu po receptu u nastavku.

Poslije termičke obrade je slađi nego sirov, pa se odlično slaže sa ljutim začinima. Ali i u slatki receptima, pa možete napraviti bezglutenski brownie pomoću batata.

Sastojci

Za pečenje:

  • 1 kg batata

  • 1 glavica crvenog ili ljubičastog luka

  • 1 glavica bijelog luka

  • 1-2 mrkve

  • 2 lista lovora

  • 1 kašikica himalajske soli

  • 1/8 kašike bibera u prahu

  • 1/8 kašikice kumina u prahu

Za blendanje:

  • 1/2 litre biljnog mlijeka

  • sok 1/2 limuna

  • 1/2 kašikice dimljene paprike u prahu

  • 1 kašikica curry praha

  • po ukusu himalajske soli

Za serviranje:

  • Peršuna ili svježih listova korijandera

Koraci

  • Upalite rernu da se zagrije na 220 C, a na veliki pleh stavite neizbjeljeni papir za pečenje.

  • Povrće očistite. Batat i bijeli luk ne morate guliti. Slatki krompir izrežite na kolutove debljine oko 1,5 cm, potom na pola ili tri dijela. Trebaju biti slične veličine da bi bili istovremeno pečeni. Ako je mrkva deblja onda ju razrežite uzduž, a bijeli i crveni luk prepolovite po trbuhu. Raširite povrće po plehu, dodajte list ili dva lovora, kumin, biber i sol.

  • Pecite povrće oko 30 minuta - ako je mekano kada probodete viljuškom, onda je gotovo i izvadite iz rerne.

  • Luk izvadite iz kore. Ako ima nekih oštećenih dijelova ili kore na batatu, uklonite ih. Preporuka je da zadržite ostalu koru na krompiru zbog nutrijenata, ali ne morate.

  • Pripremite u posudi blendera mlijeko i začine pa ubacite pečeno povrće. Blendajte jednu ili dvije minute, dok ne dobijete kremastu juhu.

  • Po želji razrijedite smjesu i dodajte još 100 ml mlijeka, pojačajte ili smanjite začine, stavite više curryja ili ljute paprike - prilagodite svom ukusu. Ako nemate veliku posudu za blender, uradite ovaj korak iz dva puta, ili sačuvajte drugu polovinu sastojaka za sutra i imat ćete obrok spreman za tri minute.

  • Servirajte sa veganskom pavlakom i svježim korijanderom ili peršunom.

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte na Youtube kanalu kako biste zdravu hranu lako napravili sami.

Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.