Zlatni napitak
44

Mlijeko sa kurkumom koje liječi

Sponzorirani članak
Kurkuma je narančasto-žuti začin iz Indije, bliski rođak đumbira. S pravom se naziva suhim zlatom.

U ajurvedi, kurkuma je poznata kao snažan antioksidans koji se bori s kancerogenim slobodnim radikalima, a također je antiseptik i ima prirodni protuupalni učinak. U Indiji je popularan žačinjeni napitak od zaslađenog jogurta, ali i zlatno mlijeko.

Topli napitak s kurkumom je pravi eliksir za cijeli organizam, ojačat će vas i pomoći kod prehlade. Idealan za hladne dane, ali i kao zamjena za kafu.

Za jedan napitak potrebno je:

• 250 ml biljnog mlijeka po izboru (bademovo, sojino, zobeno),

• 1 kašikica kurkume u prahu,

• prstohvat cejlonskog cimeta,

• malo bibera,

• kašika javorovog sirupa, po želji.

Nakon što malo zagrijete biljno mlijeko, dodajte kurkumu, i dobro promiješajte. Nemojte da mlijeko bude vruće ili kipuće. Servirajte toplo. Na našem Youtube kanalu pogledajte kako jednostavno i brzo pripremiti ovaj recept:

Kurkumu slijedi dobar glas da pomaže protiv depresije, čisti krv te da značajno umanjuje upalne procese koji dolaze uz artritis i druge autoimune poremećaje poput lupusa, hroničnog umora i dr.

Dijabetičarima pomaže u reguliranaju nivoa šećera, doprinosti razgradnji proteina i masnoća. Čest je sastojak prirodnih preparata za liječenje ranica na koži. Ako kurkumu uvedete u svoje životne navike, dobrobiti ćete osjetiti na cijelom tijelu.

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte na Youtube kanalu kako biste zdravu hranu lako napravili sami.

Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.