Bez glutena i šećera
123

Uz jednostavne korake pripremite preukusan zdravi sirovi kolač

Piše: Maja Pilav
Ovaj mjesec iz Bistro Zdravo kuhinje Maja Pilav donosi recept za slatko-slane, čokoladne, osvježavajuće karamel kocke.

Baza

  • 200 g indijskih oraščića
  • 20 g kakaa u prahu
  • 200 g hurmi, odkoštenih
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1 kašika kokosovog ulja

Usitnite suhe sastojke u sjeckalici, onda dodajte hurme, javorov sirup i kokosovo ulje. Kad se smjesa sjedini, prebacite u četvrtasti kalup i čvrsto utisnite.

Slana karamela

  • 125 g putera od indijskih oraščića
  • 3 kašike kokosovog ulja, istopljenog
  • 5 kašika javorovog sirupa
  • 1/4 kašikice sitne himalajske soli

U zdjeli izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete baršunastu smjesu. Slanoću karamele prilagodite ukusu. Smjesu rasporedite po bazi kolača.

Čokoladna glazura

  • 100 ml kokosovog ulja, istopljenog
  • 50 ml tople vode
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 25 g kakaa u prahu

Sve sastojke izmiješajte, pa smjesu ravnomjerno rasporedite po karameli. Po želji dodajte komadiće orašida ili suhog voća. Kolač rashladite barem jedan sat, da se stisne prije rezanja.

Video recepta možete pogledati na Bistro Zdravo youtube kanalu.

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte na Youtube kanalu kako biste zdravu hranu lako napravili sami.

Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.