Humus od batata
68

Spoj najpoznatijeg bliskoistočnog humusa i hranjivog batata daje ovaj slatko ljuti namaz

Sponzorirani članak
Batat ili slatki krompir je izuzetno hranjiva namirnica i ne treba ga izbjegavati.

Može se jesti sirov, kuhan ili pečen, s korom jer ona sadrži korisna dijetalna vlakna. Bogat je ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Ističe se velikom količinom vitamina A, pa jača cijeli imunitet, a može pomoći za očuvanje vida i regeneraciju kože.

Zbog visoke energetske vrijednosti i malog udjela masti popularan je među sportašima i veganima. Zasitan je, a sadrži samo 86 kalorija na 100 grama. Budući da ne sadrži kolesterol a bogat je vitaminom B6, štiti od srčanih bolesti. Batat ima vitamina C, E i D, nešto kalija i kalcija. Lagan je za probavu, ali može vezati teške metale i tako čistiti krv. Polako ga uključite u ishranu ako vam je neobičnog okusa.

Osvježavajuća narančasta boja obećava snažne antioksidanse koji smanjuju rizik od karcinoma. A batat ima više beta-karotena od mrkve i više vitamina C od paradajza. Ne zahtjeva puno rada za pripremu pa ga je lako uključiti u redovnu ishranu.

Sastojci

2 batata (pečen i oguljen 650-700g) 200 gr kuhanih leblebija, ocijeđenih

3 kašike tahinija 1/2 kašikice kumina 2 česne bijelog luka 2 kašike maslinovog ulja 2 kašike soka limuna
1 kašikica himalajske soli 1/4 kašikice kurkume 1/4 kašikice slatke paprike u prahu ljute paprike po ukusu malo bibera 5 kašika vode od leblebija (gustoću prilagoditi ukusu)

Priprema

Batat operite i posušite, pa izbušite viljuškom rupe. Tako cijeli u kori pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 60 minuta, ovisi o veličini krompira. Kad je pečen sokovi izlaze kroz rupice koje ste napravili na ljuski, a mekan je na pritisak. Ostavite ga sa strane da se malo ohladi. Potom ogulite.

U međuvremenu sve ostale sastojke pripremite. Ubacite sve u kuhinjski robot i usitnite. Izblendajte u konzistentnu kremu. Po potrebi dodajte vode u kojoj su se kuhale ocijeđene leblebije, prilagodite gustinu ukusu. Kušajte nedostaje li kojeg začina, i ako vam se sviđa spremno je za serviranje. Servirajte uz domaću lepinju, štapiće od povrća ili kriške od batata.

Na Bistro Zdravo Instagram i Facebook stranici možete pratiti novosti ili pronaći jednostavne recepte na Youtube kanalu kako biste zdravu hranu lako napravili sami.

Povežite se putem maila [email protected] ili telefona 060 3 48 28 38.

Vezani članci