Mišljenje stručnjaka
7

Vašem tijelu su potrebne ove tri vrste kretanja svake sedmice: Hodanje nije dovoljno

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Hodanje se smatra odličnim oblikom vježbanja koje je lako i dostupno mnogim ljudima, a brojne studije pokazuju da ova aktivnost ima i brojne zdravstvene prednosti. Ipak, stručnjaci smatraju da to nije jedina aktivnost koju bi trebali imati.

Ako napravite najmanje 2300 koraka dnevno, smanjujete rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, prema jednoj studiji objavljenoj u izdanju European Journal of Preventive Cardiology iz 2023. godine. Osim toga, vježbe s opterećenjem poput hodanja pomažu u prevenciji osteoporoze, prema drugoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Scientific Reports.

Ipak, neki stručnjaci iz oblasti zdravlja i fitnesa tvrde da, iako je hodanje svakako dobro za vaše zdravlje i kondiciju, to nije stvarno visokokvalitetna vježba. Jedan takav stručnjak je Melissa Boyd, certificirani lični trener i trener s Tempa, online platforme za trening.

"Naši životi su postali toliko zauzeti – putujemo na posao, sjedimo cijeli dan, a onda smo iscrpljeni noću – da se zbog kratke šetnje osjećate kao da ste uradili ovu veliku, eksponencijalnu stvar", rekla je Boyd za CNN, ali hodanje je zapravo osnovni pokret koji je vašem tijelu potreban da bi dobro funkcioniralo, da bi pomoglo u stvarima kao što su cirkulacija i probava, te da se dekompresira".

Kako bi pomogla svojim klijentima da bolje razumiju zašto svakodnevna šetnja neće rezultirati impresivnom figurom – u što mnogi od njih vjeruju, zahvaljujući raznim influenserima na društvenim mrežama – ona s njima razgovara o tri vrste kretanja koje su korisne za cjelokupno zdravlje i kondiciju.

Prvo je pokret koji vaše tijelo zahtijeva svaki dan, kao što su hodanje, istezanje i savijanje. Drugo je atletsko kretanje, koje možete raditi nekoliko puta sedmično kako biste poboljšali svoju kondiciju ili trenirali neki sport. Treće je društveni pokret koji radite iz zabave ili da biste se povezali s drugima, kao što je ples ili igranje odbojke.

"Važno je razmišljati o kretanju u ovim različitim kategorijama jer se nekretanje tokom dana normaliziralo", rekla je te dodala, "Naši životi su toliko sjedilački da mnogi od nas pokušavaju da se izvuku iz deficita kretanja, ali vježba se razlikuje od fizičkog kretanja".

U idealnom slučaju, trebali biste kreirati plan koji uključuje svakodnevne obavezne pokrete, kao što su hodanje i istezanje, s nekim kardiovaskularnim radom, treningom snage i društvenim aktivnostima tokom cijele sedmice.