Kakva cifra
32

Vrijednije od zlata: Pero ove ptice postalo je najskuplje na svijetu

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Cijena ovog neobičnog pera je daleko premašila početne procjene koje su bile između 2.000 i 3.000 dolara i oborila cijenu prethodnog rekordera.

Pero izumrle novozelandske ptice huia srušilo je rekord nakon što je na aukciji prodano za 46.500 novozelandskih dolara (što je oko 50.000 KM), piše BBC.

Aukcijska kuća Webb prvotno je mislila da će pero biti prodano po cijeni od tri hiljade dolara, jer je to bio prijašnji rekord za pera ptice huia.

Ptica huia je mala crna ptica pjevica, koja je bila poznata po svom prekrasnom perju. Njezino perje nosili su maorski poglavice i njihove obitelji jer su vjerovali da je ptica huia sveta ptica. U prirodi je posljednji put viđena 1907. godine, a do izumiranja je došlo nakon što je ova vrsta postala meta europskih kolekcionara i modne industrije.

Leah Moriss iz aukcijske kuće Webb izjavila je da je pero u odličnom stanju, te da nema štetu od insekata. Rekla je da je entuzijazam Novozelanđana zaslužan za ovako visoku cijenu pera.

"Na Novom Zelandu držimo do brige za zemlju i okoliš te našu floru i faunu", poručila je Moriss te dodala da stanovnici Novog Zelanda ne žele da ijedna druga ptica izumre kao što je izumrla ptica huia.