Obratite pažnju
8

Znate li zašto začine ne biste trebali držati u staklenim posudama?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Većina začina može zadržati svoj okus više od pet godina, ali samo ako ste ih pravilno odložili. Iako mnogi koriste staklene posude za odlaganje otvorenih namirnica, kada je riječ o začinima, to nije pravilno.
Staklene posude u kojima držite začine mogu izgledati lijepo i organizovano, ali predugim držanjem začina u njima može smanjiti intenzitet okusa i mirisa. Ako primijetite da vaši začini više promjene boju i miris ili jednostavno nemaju miris, vrijeme je da ih bacite.

Naime, većina začina ima rok trajanja od dvije do tri godine, ali prema Mattu Websteru iz Seasoned Pioneers, začine možemo koristiti i više od pet godina ako smo ih pravilno skladištili.

Webster upozorava da nikako ne bismo trebali koristiti prozirne posude za začine. On navodi da "začine uvijek treba čuvati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama ako želite sačuvati arome i teksturu začina".

Umjesto toga, preporučuje da za začine koristite vrećice jer to osigurava dugotrajnost proizvoda tako što ga štiti od oksidacije i održava ga suhim i svježim. On također preporučuje da začine držite dalje od izvora topline poput rerne ili mašine za suđe.