Jedite ih češće
32

Ovih sedam namirnica pomoći će vam u oporavku mišića nakon naporne fizičke aktivnosti

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Naporne fizičke aktivnosti poput vježbanja mogu biti veoma stresne za vaš organizam i vaši mišići postaju umorni. Kako biste ih oporavili, poželjno je da konzumirate više hranjivih tvari. Stoga, naredni put jedite neke od ovih namirnica.

Hranjiva prehrana za rehabilitaciju mišića može pomoći da vašem tijelu date energiju koja mu je potrebna. Hrana je ključna jer omogućuje brzu apsorpciju hranjivih tvari u tijelu, što zauzvrat ubrzava proces ozdravljenja. Nutricionistica Divya Gopal otkriva koje su namirnice poželjne u procesu oporavka.

Lubenica

Lubenice su bogate vodom, ukusne i pune hranjivih tvari. Pune su aminokiseline L-citrulina koja je građevni blok za proteine. Imat će antioksidativni učinak na vaše tijelo i povećat će proizvodnju dušikovog oksida u vašem tijelu, za koji je poznato da poboljšava cirkulaciju krvi u mišićima i energiju.

Masna riba

Masna riba poput lososa i sardina puna je esencijalnih hranjivih tvari koje će vam pomoći u brzom oporavku mišića. Također sadrži zdrave masti koje mogu pomoći vašem tijelu u borbi protiv upala i u poticanju rasta mišića.

Nar

Jedenje nara ili pijenje soka od nara ima pozitivan učinak na vaše zdravlje jer je bogat izvor polifenola, biljnih spojeva koji imaju protuupalna svojstva.

Jaja

Jaja su sigurno najpopularnija namirnica među ljudima koji vode brigu o svom zdravlju. Puna su proteina i hranjivih tvari. Žumance vašem tijelu daje vitamine, minerale i masne kiseline. Dodavanje jaja vašoj svakodnevnoj prehrani poboljšat će vaše zdravlje mišića.

Mliječni proizvodi

Ako želite biti u formi, ne biste smjeli isključiti mliječne proizvode iz dnevne prehrane. Mlijeko i mliječni proizvodi kao što su jogurt, kefir i svježi sir dobri su za vaše zdravlje budući da su bogati proteinima i daju vašem tijelu esencijalne hranjive tvari za rast i obnovu mišića.

Leća i mahunarke

Skladište esencijalnih hranjivih tvari kao što su leća i mahunarke može pomoći u cjelokupnom oporavku mišića budući da su krcati velikom količinom proteina i vlakana.

Vitamin D

Rizik od pada i slabost pojačani su niskom razinom vitamina D. Stoga je vitamin D ključan za održavanje zdrave funkcije mišića. Također je utvrđeno da pomaže mišićima da se brže oporave nakon napornog vježbanja i čak može zaustaviti oštećenje mišića izazvano vježbanjem. Dakle, jedite namirnice bogate vitaminom D, a to su svakako: losos, jogurt, mlijeko, sir, zob, tofu i jaja.