Potiče rad metabolizma
37

Ljekar podijelio koju namirnicu biste trebali uvrstiti u ishranu ako želite izgubiti kilograme

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Gubitak kilograma nije jednostavan proces. No, uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, dugoročno se mogu postići dobri rezultati. Stoga, nije znati šta to može pomoći da potaknemo metabolizam i rad naših crijeva.
Naime, ljekar i predsjednik Physicians Committee for Responsible Medicine Neal Barnard otkrio je da su borovnice odličan način izgubimo suvišne kilograme. Zbog toga ističe da se ovo voće treba naći na svakom popisu za kupovinu namirnica.

"Ljudi koji odluče jesti više borovnica i uvedu je u svoju ishranu gube na težini. Ako jedete borovnice za desert, ne jedete druge slatkiše. No, čak i ako ne zamijenite slatkiše ovim voćem, njihovom konzumacijom možete osjetiti gubitak kilograma i vjerujemo da je to zbog toga što su bogate vlaknima", naveo je ljekar tokom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji.

Osim što je niskokalorično, voće je puno antoksidanasa. Ono pomaže u sagorijevanju masti zbog učinaka koje mogu imati na apetit i metabolizam. Ipak, ako ne volite borovnice, možete ih zamijeniti malinama, koje imaju sličan utjecaj na ljudski organizam.

Generalno, svakodnevni unos voća i povrća je poželjan jer ne samo da se radi o niskokaloričnim proizvodima koji su bogati vitaminima i drugim hranjivim tvarima, već su to namirnice bogate vlaknima koji pomažu da održite zdravlje vaših crijeva, ali da izgubite dodatne kilograme.

No, dobitna kombinacija za postizanje idealnog izgleda je svakako pravilna i zdrava ishrana i uvođenje dodatnih fizičkih aktivnosti prilagođenih vašem zdravstvenom stanju i godinama, koja će vas održati u formi i nakon značajnog gubitka kilograma.