@Yugo-sin Nisi shvatio poentu, nije riječ o bilo kakvom ugovoru kojim se vjerski službenici petljaju u politiku na način kako to misliš, već o ugovoru kojim se reguliše status vjerskih zajednica u državi. Takav ugovor je već sklopljen sa Svetom stolicom, a zatim i sa SPC. Ostalo je da se to uredi i sa Islamskom zajednicom. Međutim, u jednom se slažem s tobom, i ova dva već zaključena ugovora treba stornirati dok se ne završi ovo sa Islamskom zajednicom, i nije mi jasno zašto to nije rađeno u paketu. Ovako, sad ispada da su ugovori sa katoličkom crkvom i SPC-om na snazi a IZ je ni na nebu ni na zemlji i politički predstavnici Srba i Hrvata sad mogu do mile volje da zajebaju IZ. To u najmanju ruku nije korektno!
Direktno nemaju nikakve veze sa politikom ali indirektno svakako imaju. Inače se ovaj levat ne bi oglašavao. Svakako se slažem da se ponište ta dva već postignuta ugovora ali i da se vjera i politika ne dodiruju. Samo tako ćemo moći nekako naprijed. Trenutno je naša politika vise vjerska nego politička.
Pa naravno da imaju indirektan uticaj na politiku, ali za takvo šta ne treba im nikakav ugovor. Ovdje je u pitanju nešto sasvim drugo, status vjerskih zajednica pred zakonom. A to kakva nam je politika već svi znamo. Ja bih samo na datu temu rekaop sljedeće - krivi su političari, i samo političari! Moć je u njihovim rukama, potpisi na odlukama su njihovi, izabrani su oni! Svaka priča koja ide u pravcu da su krivi turbo-folkeri, popovi, hodže, novinari... abolira političare od bilo kakve odgovornosti i tu i jeste naš problem!
Prikaži sve komentare (25)