BiH
1

Ivanić: Ugovor sa Islamskom zajednicom trebaju odobriti i druge vjerske zajednice

FENA
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je večeras da ugovor Bosne i Hercegovine s Islamskom zajednicom u BiH neće biti odobren dok se s njim ne usaglase i druge vjerske zajednice u BiH, jer sve moraju da imaju istu poziciju.

"Ne može nijedna od njih biti privilegovana, jer to druge neće dozvoliti", precizirao je.

Podsjetivši da BiH već ima ugovor o regulisanju određenih prava s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom, Ivanić je rekao da su oba ta ugovora prošla usaglašavanja i jedne i druge vjerske zajednice, te da će se tražiti i stav Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve i o ugovoru između BiH i Islamske zajednice u BiH.

Navodeći da ne zna sadržaj Prijedloga osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH, koji je 29.septembra s izmjenama, usvojen na sjednici Vijeća ministara BiH, Ivanić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci izrazio uvjeravanje da će prava ove tri religijske zajednice u BiH biti identična.

"Ako ima nešto što narušava ravnopravnost, niti ostale vjerske zajednice, niti ću ja to dozvoliti", kategoričan je on.

Na najave predstavnika SNSD-a da će se, tokom oktobra na sjednici Narodne skupštine RS naći informacija o „štetnom“ djelovanju predstavnika RS u organima BiH, Ivanić je rekao da u tim tvrdnjama ima dosta neargumentovanih stavova i manipulacija kao što su bile tvrdnje SNSD-a da su predstavnici RS-a u Vijeću ministara BiH prihvatili "štetan ugovor BiH s Islamskom zajednicom“.

"Ako neko hoće da ocjenjuje tuđi rad, onda mora biti spreman da se ocjenjuje i njihov. Mislim da bi prava tema bila – koristi i štete RS-u od djelovanja SNSD-a i Saveza za promjene. I tada će se u ravnopravnoj raspravi vidjeti ko pravi veće štete ili ne", dodao je.

Kazao je još da se on takvih najavljenih rasprava ne boji, čak naprotiv, ali i da je izvjesno da su optužbe SNSD-a skretanje pažnje s teške ekonomske situacije u RS.