Jedan papir manje
50

Tri banke podnijele zahtjev IDDEEA-i za razmjenu elektronskih podataka

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tri banke su do sada podnijele zahtjev Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) za razmjenu elektronskih podataka, potvrđeno je za Klix.ba.
To znači da klijenti određenih banaka neće morati gubiti vrijeme na vađenje cips potvrde.

Ova informacija je za Klix.ba potvrđena iz IDDEEA-e.

"U ovom trenutku se u obradi nalaze tri zahtjeva banaka u Bosni i Hercegovini za odobravanje stalnog pristupa i elektronskoj razmjeni podataka iz evidencija koje vodi IDDEEA", kažu nam.

Dodaju da žele ukazati na veoma uspješnu i intenzivnu saradnju s predstavnicima Agencija za bankarstvo i Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini.

"Očekujemo da će se kroz najkraći mogući period uspostaviti elektronski servisi za razmjenu podataka u koje će biti uključene sve banke. Ovo bi predstavljalo mali, ali značajan iskorak u procesima digitalizacije i omogućilo građanima da usluge dobiju na efikasniji i brži način i svakako 'papir manje' u beskrajnim procedurama 'hodanja po šalterima'", kažu iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

IDDEEA potiče sve institucije i organe koji imaju zakonski osnov da uspostave sistem elektronske razmjene podataka kako s IDDEEA-om tako i drugim institucijama koji vode elektronske registre u cilju administrativnih rasterećenja, jeftinije i efikasnije javne uprave koja treba biti usmjerena na zadovoljstvo i na korist građanima BiH.