Vrhunac balkanskog nacionalizma je to sto jedni drugima negiramo ko su i sta su. Bosnjaci moraju prije svega da shvate da pojam nacije danas i nekad nije isti, i da kad su svi stanovnici Bosne se zvali Bosnjaci, taj termin Bosnjaci nije sinonim sa danasnjim Bosnjak. I to nije slucaj samo u Bosni, vec i u svim drzavama. Nacionalni preporod u Evropi je dosao relativno skoro, pa od tada imamo savremene nacije, kakve danas poznajemo, i niko nema pravo da nikome osporava njegovu pripadnost. To je glavni problem velikobosnjacke hegemonije koja kljuca u Sarajevu, a to nikada ne izadje na dobro.
ili evo prosto jednostavno-ako su svi stanovnici zaista bili Bosnjaci u danasnjem smislu, zasto se onda taj naziv nije zadrzao medju muslimanima bar? Smjesno je pricati da su za to krivi Srbi i Jugoslavija, jer bi za 100 godina Jugoslavije ostala zabiljezena ako nista bar ta borba za imenom, politicka ili gradjanska. Jednostavno, ne bi moglo ostati neprimjeceno. Kako bi bilo moguce nekome zabraniti ime, ne budite smjesni. Ni Crnogorci, ni Makednonci, ni SLovenci nisu imali problem, samo se eto zli Srbi izivljavali nad Bosnjacima? Apsurd! Ali ne, tokom YU nijedan musliman nije znao sta znaci rijec Bosnjak. Ili druga stvar, nemali broj muslimana i danas a i nakon popisa bjezi od imena Bosnjak, i boga pitaj da li su se tako izjasnili. Da je tako kao sto vi tvrdite, ne biste vi imali krizu identiteta medju samim sobom, a ne da druge jos privolite da budu nesto sto nisu.
Zato sto su Bosnjaci vecinskim dijelom bili muslimani koje zbog vjere nije interesovalo nacionalno pitanje u tadasnje vrijeme. Bosnjaci su onda nastankom KSHS izgubili svaku politicku moc te su bili slabo obrazovani i siromasni. Tek kasnije dolazi do represije od drugih nacija u smislu ne priznavanja imena i identiteta Bosnjaka. Danas to vec izgleda drugacije i ne znam o kakvoj krizi identiteta pricas ?
Prikaži sve komentare (325)