Nogomet
14

Podjele u Mostaru i za vrijeme SP-a: Jedni iščekuju susrete BiH, a drugi Hrvatske

Anadolija
Navijačka euforija danas je potpuno preplavila Mostar. Dok se u zapadnom dijelu Mostara spremaju za susret reprezentacije Hrvatske, u istočnom dijelu istaknute su zastave Bosne i Hercegovine i domaćina prvenstva Brazila.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Od jutros se državne zastave vihore ispred brojnih kafića, a gosti već razrađuju taktike o svim susretima na Mundijalu. Uveliko im u tome pogoduju visoke ljetne temperature i nedozrela gradska politika, tako da je u gradu na Neretvi teško pronaći valjanu temu.

Ni stara jezgra grada Mostara nije ostala imuna na predstojeće Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Na ulazima u zonu pod UNESCO-vom zaštitom vijore se male i veće zastave zemlje domaćina fudbalskog prvenstva i Bosne i Hercegovine. Mostarci su euforični i očekuju pobjedu reprezentacije u svim utakmicama.

U kafićima su već odavno završene sve pripreme i očekuju da mjesec fudbala otpočne.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Premda službeno u gradu Mostaru nema ko donijeti odluku o produženju radnog vremena kafićima, kako bi na taj način ugostiteljska ponuda u Mostaru bila obogaćena, čini se ipak da se ugostitelji i neće baš puno osvrtati na tu činjenicu.

Odluku o promjeni radnog vremena u kasnim noćnim satima može donijeti samo Gradsko vijeće, a kako ovog zakonodavnog tijela u Mostaru odavno nema, nema je ko ni donijeti.

Ugostitelji se nadaju da će im policija ipak biti blagonaklona i da će im udovoljiti željama o produženju radnog vremena ukoliko ne bude došlo do ozbiljnijeg kršenja javnog reda i mira.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Ministarstvo unutarnjih poslova pojačat će svoje aktivnosti za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva, napraviti sigurnosne procjene i djelovati prema njima", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda.