Nogomet
23

U zapadnom dijelu Mostara još uvijek tuga zbog poraza Hrvatske od Brazila

Piše: A. M.
(Foto: Klix.ba)
Dan nakon prve utakmice na Svjetskom prvenstvu koja je sa mnogo emocija propraćena u jednom dijelu Mostara, situacija se normalizovala.

Policijske snage dobro obavile svoj zadatak i nereda na ulicama grada na Neretvi nije bilo.

"Ovdje se djeca lože i furaju na neko rivalstvo Veleža i Zrinjskog, a nijedan nije otišao van granica BiH i upoznao i vidio malo svijeta. Da prošetaju, ja bih te pit'o koliko bi se 'ložili' na te glupe tuče i mržnju,“ kaže nam Toni, čovjek po nacionalnosti Hrvat kojeg smo sreli na Španskom trgu.

"Gledao sam sinoć utakmicu. Navijao sam za Hrvatsku, isto kao što ću u nedjelju biti uz Bosnu i Hercegovinu", iskren je Toni.

Malo zapadnije, na Ronodu meč Brazila i Hrvatske gledao se sa velikom pažnjom i sa mnogo emocija. Ostala je poneka zastava susjedne nam zemlje na prozorima kafića.

"Pokrao nas je sudija. Nema veze, proći ćemo dalje. I mi i vi idemo u osminu finala", kaže Bruno, mladić u srednjim dvadesetim. Ko smo mi, a ko oni, on valjda najbolje zna.

Naselje Carina, posebno ulica Mladena Balorde su u žuto – plavom. Mostarci s nestrpljenjem isčekuju nastup bh. reprezentacije.

Kompletna ulica koja se proteže od trga Musala do Autobuske stanice je pod zastavama Bosne i Hercegovine. Kroz sokak dolazimo do zgrade Bejrut, tamo je okićeni kafe bar Gajger.

U Gajgeru se za Zmajeve navija jednako kao na Bilinom polju. Zastave i rekviziti su spremni. I pored stadiona Veleža u naselju Vrapčići bezbroj zastavica svih država, te jedna velika od Bosne i Hercegovine.

Fešta se u nedjelju sprema i u Starom gradu. U blizini Starog mosta pored kafića Fijaka također su istaknute zastave Bosne i Hercegovine.

"Bit će velika zastava sa ljiljanima na hotelu Ruža. U nedjelju ćemo je postaviti", reče nam konobar iz obližnjeg kafića.