Valjda je Kukanjac znao istinu: U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo i poginuo je jedan vojnik, Tomović Zdravko iz Han Pijeska. Tri pukovnika: Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihailović Boško. Jedan potpukovnik, Jovanović Boško i jedna žena, muslimanka Šuko Nurmela... Znači", tvrdio je Kukanjac, "šest osoba je stradalo od 261.“ Na pitanje, ako je tako, čemu i dalje manipulacije i laži, general Kukanjac ponudio je ubedljiv odgovor: „Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što nismo više stradali, pa su prosipane te laži o Dobrovoljačkoj, što je nešto najsramnije što se moglo čuti.“
Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”
Znaju to i Vlasi ali moraju nešto lagati. Kako će mitologija bez laži, o čemu će onda guslari pjevati i zavijati uz slaninu, bijeli luk i kiselu rakiju? Najbolje ih je ignorisati. Naš je narod rekao davno - ne diraj u ono što smrdi, samo će još više da zasmrdi!
Prikaži sve komentare (195)