BiH
16

Pripadnici Zelenih beretki i delegacija RS-a sutra istovremeno dolaze u Dobrovoljačku ulicu

Piše: Am. Dž.
Vahid Alić, predsjednik Zelenih beretki općine Stari Grad (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vahid Alić, predsjednik Zelenih beretki općine Stari Grad (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pripadnici Zelenih beretki sutra će u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici odati počast palim borcima koji su odbranili Sarajevo, a mirnu šetnju ovom ulicom najavili su članovi delegacije iz RS-a kako bi obilježili stradanje pripadnika JNA 3. maja 1992. godine

“Sutra ćemo u Dobrovoljačkoj u 10 sati odati počast našim borcima koji su dali svoje živote na tom prostoru. Mislim da je 3. maj ključni datum u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, rekao je za Klix.ba Vahid Alić, predsjednik Zelenih beretki općine Stari Grad.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih historijskih događaja Velimir Dunjić je najavio da je sutra od 10.30 do 11.30 časova delegacija iz RS-a planirala mirnu šetnju Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu.

"U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo uputili smo blagovremeno sve zahtjeve i dobili uvjeravanja od MUP-a Kantona Sarajevo i federalnog MUP-a da neće biti nikakvih kontramitinga u Sarajevu, te da će ovo obilježavanje proteći bezbjedno", rekao je Dunjić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Pripadnici Zelenih beretki ističu da će "na dostojanstven način obilježiti pogibiju svih onih naših boraca koji su dali svoje živote na tom prostoru".

“Mi ne pridajemo značaj sutrašnjem dolasku delegacije iz RS-a. Neka oni rade ono što im je neko dozvolio, mi nismo ti koji bi trebali da spriječimo njihov dolazak. Mi se slažemo da taj dan trebaju i oni da obilježe, ali neka iznesu istinu, a to je da je JNA bila nelegalna vojna formacija na teritoriji BiH i da su isti ti prvi otvorili vatru na građane i sve one pripadnike koji su obezbjeđivali prolaz i vršili razmjenu rahmetli predsjednika Izetbegovića sa Kukanjcem i njegovim jedinicama”, rekao je Alić.