BiH
26

U Dobrovoljačku 3. maja dolazi 200 ljudi iz RS-a i Srbije

Piše: E. G.
(Foto: Edita Gorinjac/Klix.ba)
Predstavnici Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja danas su u Policijskoj upravi Centar u Sarajevu sa predstavnicima MUP-a KS dogovorili detalje u vezi sa obilježavanjem godišnjice stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Porodice poginulih i zvaničnici RS-a će doći 3. maja u nekadašnju Dobrovoljačku (sada Hamdije Kreševljakovića) gdje će položiti cvijeće i zapaliti svijeće u znak sjećanja na stradale pripadnike JNA.

Nakon današnjeg sastanka Velimir Dunjić, predsjednik Pododbora, je novinarima kazao da su oni pribavili sve što je MUP KS tražio, a što je potrebno za održavanje skupa.

"Dobili smo saglasnost od Ministarstva saobraćaja KS za potpunu obustavu saobraćaja na trasi kuda će se kretati kolona, od Grbavice do ulice Hamdije Kreševljakovića. Dobili smo potvrdu od Profesionalne vatrogasne brigade KS za protivpožarnim osiguranjem te od Hitne pomoći iz Sarajeva za sanitetskim osiguranjem, tako da smo što se nas tiče, ispunili sve uvjete da se skup održi", kazao je Dunjić.

Dodao je da je Pododbor od predstavnika MUP-a KS dobio potvrdu da će skup biti osiguran i da će učesnici biti sigurni.

"Oni u MUP-u nemaju nikakvu najavu o eventualnom kontra skupu ili protestima zbog našeg dolaska. Očekuju da ovo prođe mirno i dostojanstveno", kaže Dunjić.

Predviđeno je da se u devet sati održi parastos u crkvi na groblju u Miljevićima. U 9.30 bi autobusi sa učesnicima skupa trebali krenuti prema ulici Hamdije Kreševljakovića preko Vraca i Grbavice.

Učesnici skupa, a planirano je da će ih doći dvjestotinjak, će se kratko zadržati na mjestu pogibije šest pripadnika JNA, gdje će im odati počast.

"Nama nije cilj da pravimo spektakl od ovoga, već da dostojanstveno obilježimo ovaj događaj", rekao je Dunjić.