BiH
67

Delegacija iz RS-a okončala mirnu šetnju Drvenijom

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirnom šetnjom, uz cvijeće i zapaljene svijeće, delegacija od oko 70 osoba iz Republike Srpske danas je u Sarajevu obilježila stradanje pripadnika JNA 3. maja 1992. godine.

U nekadašnju Dobrovoljačku ulicu, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, delegacija je stigla u tri autobusa, predvođena premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, ministrom rada i boračko-invalidske zaštite tog entiteta Petrom Đokićem, zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda BiH Stašom Košarcem te zastupnicom u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandrom Pandurević.

Prethodno je u crkvi na groblju u Miljevićima održan parastos.

Delegacija se na Drveniji kratko zadržala, nakon čega su se vratili autobusima.

Prethodno su u blizini mosta Drvenija počast poginulim braniocima Sarajeva odali članovi Udruženja Zelene beretke i drugi građani, podsjetivši na to da je početak maja 1992. godine bio ključni period u odbrani grada i naše države.

U Dobrovoljačkoj, sadašnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića, tog 3. maja poginulo je šest osoba, iako sve ove godine vlasti Srbije i bh. entiteta RS pokušavaju kao istinu nametnuti to da je u Dobrovoljačkoj ulici poginulo mnogo više vojnika JNA. Sam general JNA Milutin Kukanjac je izjavio da je poginulo šest osoba: vojnik Zdravko Tomović iz Han Pijeska, tri pukovnika Miro Šokić, dr. Budimir Radulović i Boško Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik Boško Jovanić te jedna žena, civil, Nurmela Šuko, inače iz Zagreba.

Tužilaštvo BiH prije dvije godine donijelo je odluku o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Bećirovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahim Hodžića u slučaju Dobrovoljačka. Haški tribunal ranije je ocijenio da je kolona neprijateljskih vojnika koja se kretala kroz Sarajevo bila "legitimna vojna meta".