{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija iz RS-a okončala mirnu šetnju Drvenijom

3.5.2014. u 11:12
67
425
Delegacija iz RS-a okončala mirnu šetnju Drvenijom
67
Mirnom šetnjom, uz cvijeće i zapaljene svijeće, delegacija od oko 70 osoba iz Republike Srpske danas je u Sarajevu obilježila stradanje pripadnika JNA 3. maja 1992. godine.
U nekadašnju Dobrovoljačku ulicu, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, delegacija je stigla u tri autobusa, predvođena premijerkom RS-a Željkom Cvijanović, ministrom rada i boračko-invalidske zaštite tog entiteta Petrom Đokićem, zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda BiH Stašom Košarcem te zastupnicom u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandrom Pandurević.

Prethodno je u crkvi na groblju u Miljevićima održan parastos.

Delegacija se na Drveniji kratko zadržala, nakon čega su se vratili autobusima.

Prethodno su u blizini mosta Drvenija počast poginulim braniocima Sarajeva odali članovi Udruženja Zelene beretke i drugi građani, podsjetivši na to da je početak maja 1992. godine bio ključni period u odbrani grada i naše države.

U Dobrovoljačkoj, sadašnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića, tog 3. maja poginulo je šest osoba, iako sve ove godine vlasti Srbije i bh. entiteta RS pokušavaju kao istinu nametnuti to da je u Dobrovoljačkoj ulici poginulo mnogo više vojnika JNA. Sam general JNA Milutin Kukanjac je izjavio da je poginulo šest osoba: vojnik Zdravko Tomović iz Han Pijeska, tri pukovnika Miro Šokić, dr. Budimir Radulović i Boško Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik Boško Jovanić te jedna žena, civil, Nurmela Šuko, inače iz Zagreba.

Tužilaštvo BiH prije dvije godine donijelo je odluku o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Bećirovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahim Hodžića u slučaju Dobrovoljačka. Haški tribunal ranije je ocijenio da je kolona neprijateljskih vojnika koja se kretala kroz Sarajevo bila "legitimna vojna meta".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: