Sve u jednom uređaju
61

Xiaomi 13T Pro je mobitel srednje klase sa strašnim Leica sočivima i nevjerovatno brzim punjenjem

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)

Kompanija Xiaomi krajem septembra u Berlinu je predstavila najnovije uređaje iz 13T serije, a u ovom tekstu vam donosimo recenziju Xiaomi 13T Pro mobilnog telefona koji u saradnji s Leica-om pravi magične fotografije.

Kako je poznato još od predstavljanja, ovo je prvi pametni telefon na svijetu srednje klase da dolazi s Leica sočivima i softwareom za pravljenje savršenih fotografija, a u to smo se imali priliku i sami uvjeriti tokom 20-dnevnog korištenja ovog naizgled jednostavnog, u ruci udobnog, a za oko posmatrača privlačnog pametnog telefona.

O izgledu ćemo samo kratko. Radi se o pametnom telefonu sa CrystalRes ekranom veličine od 6,6 inča sa 144Hz i 1,5K rezolucijom sa selfie kamerom u vrhu, dok je zadnja strana uređaja kojeg smo mi testirali s glatkom pozadinom nalik ogledalu.

U gornjem lijevom uglu izbočen je modul s tri kamere koje posjeduju Leica sočiva i tehnologiju stvaranja zaista impresivnih fotografija na mobitelu srednje klase. 

Dvije kamere od po 50 megapiksela te jedna od 12 megapiksela sa žižnom daljinom od 15mm omogućava da u kadrove stavite mnogo više nego što možete zamisliti.

Ne postoji nešto što je nemoguće uslikati

Među prvim fotografijama koje smo napravili su one akcione, trenuci koji se teško uhvate, ali to nije bio problem sa Xiaomi 13T Pro. Ultraširoka kemera s rasponom od 15 mm, brzina okidača 1/661s te otvor blende 2.2 je bio recept za zaista pravi trenutak. Ono što je zanimljivo da uz mogućnost AI, svaku vašu fotografiju (nebo posebno), možete uređivati. 

Tako ćete veoma lako na čisto plavo nebo moći ubaciti mjesec, oblake, zvjezdano nebo i šta već ne te vašim fotografijama dati još više života.

Za razliku od drugih uređaja koje smo testirali, Xiaomi ima dosta brži burst mod, ali i fotografisanje u noćnim uvjetima, ali i onim potpuno mračnim.

Nismo imali problem ni da slikamo sport pod reflektorima, partiju šaha u veoma lošim uvjetima, zvjezdano nebo ili neke druge kadrove u pokretu.


Tokom fotografisanja u našem glavnom gradu, isprobali smo osim standardnih portretnih, noćnih i profesionalnih i modove duge ekspozicije u aplikaciji kamere koji se nalaze pod opcijom “Više” (“More” eng.).

Leica i Xiaomi na 13T Pro

Leica i Xiaomi su svojim korisnicima sa Xiaomi 13T Pro pametnim telefonom ponudili veoma, veoma kvalitetne modove duge ekspozicije. Kada smo mislili da će nam trebati stativ za neke fotografije, prilikom prvog testiranja, uvjerili smo se da je dovoljna mirna ruka.

“Moving crowd” mod će vam omogućiti da uhvatite kadrove objekata gdje se nalazi masa ljudi. Mirna ruka nekoliko sekundi “izbrisat” će sve te ljude ili samo ostaviti tragove njihove kretnje, a rezultati su savršeni.

“Neon trails” mod smo koristili za fotografisanje saobraćaja. Tragovi fara u užurbanoj noćnoj špici iznad Sebilja izgledali su odlično, posebno s refleksijom i sumrakom.


“Oil painting” mod je namijenjen za fotografisanje vodopada i rijeka na dnevnom svjetlu i u njemu sami određujete dužinu ekspozicije. Što je najbitnije, fotografije neće biti presvijetle, a finalni proizvod je odličan.


“Light painting” je namijenjen crtanju svjetlom. Ispisivanje poruka u kadru s lampom, blicem telefona ili čak i fotografisanje saobraćaja jer je sličan Neon trails modu, dat će vam veoma zanimljiv rezultat.



“Starry sky” kako kaže i sam mod će vam omogućiti da automatskom dužinom ekspozicije, otvorom blende, ISO osjetljivošću, dobijete savršeno noćno nebo gdje ćete vidjeti skoro svaku zvijezdu okom samim vidljivu.



“Star trails” mod je posljednji u opciji dugih ekspozicija. Tragovi zvijezda nastali kretnjom Zemlje znaju biti zaista fantastični. Međutim, za ovo vam je potreban stativ i mnogo više vremena, npr. 30 minuta ili jednostavno uslikajte noćno nebo i uređivanjem fotografije u opciji AI dodajte zvjezdano nebo kakvo želite.

Kada govorimo o fotografiji i Leica tehnologiji na Xiaomi 13T Pro pametnim telefonima ne možemo ne spomenuti savršeni portretni mod koji nam omogućava da izabere sistem sočiva. 

Standardni, dokumentarni, swirly bookeh ili mekani fokus. Tu se ne radi samo o bookehu, odnosno, zamućenju izvan objekta fokusa, već i o žižnoj daljini. 

Tako je dokumentarni objektiv promjera 35mm, swirly bookeh 50mm, a mekani fokus jednak je fotografisanju s objektivom od 90 mm i on dodaje “dozu” mističnosti fotografijama na podesivosti zamućenja, odnosno, softverskog otvora blende.



Mnogo važno za spomenuti je i to da u svakom modu fotografisanja, pa i kasnije u uređivanju fotografija imate i jedinstvene Leica filtere. Leica VIV, Leica NAT, Leica BW NAT, Leica BW HC, Leica SEPIA, Leica BLUE i drugi, a osim toga u opcijama fotografisanja imate i LEICA VIBRANT koji će dati malo izraženije boje vašim fotografijama te LEICA AUTHENTIC gdje ćete imati realnije boje, pa u nekim situacijama ovisno o scenariju i s manjom saturacijom.

Stabilizacija i kvalitet za kreiranje mini filmova

O video je suvišno govoriti. S Leica sočivima i sistemom stabilizacije uvjerili smo se da nije sve u telefoto kamerama i da telefoni srednje klase itekako mogu praviti odlične video sadržaje, mini filmove, koji ispričaju priču.

Ono što je spomenuto još na predstavljanju u Berlinu, možemo potvrditi ponovo da je iskustvo videa posebno na 13T Pro verziji gdje 10-bitni LOG 4:2:0 s encodingom H.265 omogućava odličnu kontrolu boje i detalja, a sve je moguće snimati u 8K rezoluciji. Širokougaona kamera podržava OIS i EIS stabilizaciju.

Sve "k'o mlijeko", baterija i punjenje nikada nisu bili manji problem

Korisničko sučelje, pristup Google servisima i trgovini omogućava neometano korištenje bilo koje aplikacije, a 12 GB rama uz dodatnih sistemskih 6GB te osmojezgreni procesor od 3.35Ghz omogućio nam je da na telefonu fotografišemo i snimamo video sadržaje, iste uređujemo u aplikacijama namijenjenim za njih i eksportujemo u visokoj rezoluciji, bez imalo muke. A u međuvremenu, dali smo si oduška igrajući i neke poprilično grafički zahtjevne igre kao što su Asphalt, FC24 i druge.


I kada smo mislili da je “panika” kada baterija dođe na 20 posto i tu smo se razuvjerili. Nije to nikakav marketinški trik kada kažu da je bateriju do 100 posto moguće napuniti za nepunih 20 minuta, vjerujte.

Uz Xiaomi 13T Pro dolazi i punjač, da, zvučni neobično u vremenu kada sve više kompanija servira uređaje bez punjača, a preporučuju da se ne koriste punjači drugih pametnih telefona. 

Xiaomi 13T Pro dolazi sa 120W USB - Type C punjačem koji omogućava 100-postotnu napunjenost baterije za nepunih 20 minuta. 

Tačnije, 19 minuta. Zvuči nemoguće, ali itekako je moguće. Baterija od 5.000 mAh koja je dostatna za cjelodnevno korištenje ili pola dana “hardtest” korištenja, bit će puna za 19 minuta.

Na kraju, s obzirom na to da Xioami 13T Pro ima full podršku Google servisa, povezali smo ga i na Android Auto sistem kako preko Wi-Fi veze, tako i preko USB kabla te smo uživali u zaista kvalitetnom sadržaju Spotify-a, korištenju Google mapa tokom vožnje, ali i sigurnom obavljanju razgovora s obje ruke na volanu.



Xiaomi 13T Pro košta 1.749 KM i kao telefon srednje klase sa svim svojim mogućnostima sigurno je da će ispuniti sva vaša očekivanja.