Klix.ba u Berlinu
10

Xiaomi predstavio 13T seriju mobilnih telefona s kojima će svi biti profi fotografi

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Najnoviji modeli Xiaomi 13T serije predstavljeni su danas u Berlinu, a najveća novost je da je Leica po prvi put na mobilnim uređajima srednje klase tako da će svako moći napraviti savršene fotografije.

Na događaju u Berlinu koji predstavlja svjetsku prezentaciju Xiaomi 13T serije mobilnih uređaja prisustvovao je veliki broj medija iz cijelog svijeta, a među njima i portal Klix.ba. Prilikom današnje prezentacije imali smo priliku upoznati se s najnovijom serijom Xiaomija koji se ističe s kvalitetom fotografija, performansama, dugotrajnom baterijom i kvalitetnim ekranom.

Kamere profesionalca u srednjem rangu telefona

Ono što će obradovati mnoge korisnike je to što će moći napraviti veoma kvalitetne fotografije zahvaljujući Leica sočivima, što do sada nije bilo moguće za telefone srednje klase.

Xiaomi 13T i Xiaomi 13T Pro dolaze s trostrukim podešavajućim kamerama koje sadrže Summicron sočiva zajednički razvijena s Leicom. Širokougaonu kameru od 50 megapiksela sa žižnom daljinom od 24 milimetra, 50 megapiksela kameru s teleobjektivom koji odgovara žižnoj daljini od 50 milimetara te 12 megapiksela ultraširoka kamera sa žižnom daljinom od 15 milimetara za panoramske snimke.

Pablo Acevedo Noda, rukovoditelj razvoja Mobile Leica sistema kamera, je kazao da je danas i pored AI veoma bitan hardver kao što je Leica sistem kamera.

“Fotografija je doživjela mnoge transformacije, a proces taj još uvijek traje. Uprkos tome, naši ciljevi su ostali isti, razvoj i poboljšanje kvaliteta fotografija. Iako je AI postao nezaobilazan faktor kod mobilne fotografije i hardvare je još uvijek bitan, a mi smo oprijedijeljeni tome. Naš cilj je da fotografije izgledaju prirodno, uz kontrast i oštrinu, ali želimo da je svako osjeti na pravi način i na tome radimo. To smo uradili sa Xiaomijem kroz našu saradnju”, kazao je Acevedo Noda te dodao da sa Leica-om svako može napraviti odličnu fotografiju, što je uz njihovu saradnju puno lakše sa Xiaomi mobilnim telefonima.


Fotografski stilovi u aplikaciji kamere dolaze kod oba Xiaomi mobilna uređaja. Oba uređaja posjeduju dva originalna Leica Authentic Look i Vibrant Look stila za fotografisanje gdje su savršeno usklađene boje, kontrast i sjene s Leica estetikom, a tu je još i šest Leica filtera od čega su dva nova Leica Sepia i Leica Blue, LeicaM-Typ240 filmski režim.

Reklo bi se da je Ultra serija smještena u 13T seriji jer uz poboljšanje kamera dolazi i fotografski stil u Pro modu fotografisanja, gdje je moguće podešavati brojne postavke.


Iskustvo videa posebno je i na 13T Pro verziji gdje 10-bitni LOG 4:2:0 sa encodingom H.265 omogućava odličnu kontrolu boje i detalja, a sve je moguće snimati u 8K rezoluciji. Širokougaona kamera podržava OIS i EIS stabilizaciju. Ipak, 13T verzija snima 4K video na svim objektivima.

Savršen spoj displeja i CPU i GPU procesora

Novi displej Xiaomi 13T serije radi na osvježavanju ekrana od 144Hz što će omogućiti fluidni pregled sadržaja i korištenje mobilnog uređaja, a posjeduje i 1,5K rezoluciju (2712x1220) na veličini CrystalRes 6,6 inča ekranu.

Korištenje prilikom jakog dnevnog svjetla neće biti problem jer 13T serija koristi ekran visoke osvijetljenosti od 1200 nita koji ima maksimalnu osvijetljenost do 2600 nita s HDR10+ kompaktibilnošću.

Na primjerima fotografija koje su prikazane danas u Berlinu moglo se vidjeti da se radi o visokokvalitetnom ekranu u spoju s Leica kamerama koje su omogućile nevjerovatne prizore gdje je čak bio i visok kontrast tamnog-svijetlog.

Ništa od ovoga ne bi bilo toliko fluidno i ugodno za korištenje da se ispod ekrana u srcu telefona ne nalazi MediaTek Dimensity 9200+ osmojezgreni čip s brzinom do 3,35 GHz. GPU Arm Immortalis-G715 omogućuje jednostavniju softversku obradu slika, ali i obradu sadržaja na ekranu tako da je optimizuje za uštedu baterije ili što kvalitetnije performanse.

“MediaTek Dimensity 9200+ u Xiaomi 13T Pro donosi performanse uređaja iz višeg cjenovnog ranga i izvanrednu energetsku efikasnost, dok MediaTek Dimensity 8200-Ultra u Xiaomi 13T poboljšava premium iskustvo pametnog telefona“, rekao je JC Hsu, korporativni potpredsjednik i generalni menadžer poslovne jedinice za bežičnu komunikaciju kompanije MediaTek.

13T serija podržava i 120W HyperCharge punjenje uređaja koji omogućava 100-postotnu napunjenost baterije za samo 19 minuta. Oba uređaja imaju opciju brzog punjenja, tako da 13T Pro za pet minuta se napuni do 36 posto, a 13T čak 21 posto.


Uređaji dolaze s baterijom od 5000 mAh, a oba posjeduju i IP68 otpornost na vodu i prašinu. 

Dostupni su u dvije boje i to Alpine Blue i Alpine Black, a zadnja strana Alpine Blue modela je od premium Xiaomi BioComfort veganske kože s mekanom strukturom za što ugodnije držanje u rukama.

U periodu od 27.9. do 8.10. svi korisnici koji kupe neki od ova dva modela dobit će i tablet Redmi Pad SE, a 13T Pro će biti dostupan s 12 GB rama i 512 GB memorije za pohranu, dok će 13T biti dostupan u izvedbi od 8 GB rama i 256 GB memorije za pohranu.

Cijena Xiaomi 13T mobilnog telefona je 1.299 KM, dok Xiaomi 13T Pro košta 1.749 KM.