Ima ogroman potencijal
37

Zahvaljujući revolucionarnoj tehnici 3D printanja će jedna tableta sadržavati više lijekova

D. B.
Naučnici s Univerziteta u Nottinghamu rade na nevjerovatnoj novoj tehnologiji pomoću koje će se moći proizvoditi lijekovi specijalno za određenog pacijenta.

Preciznije, naučnici koriste 3D printanje kako bi proizveli tablete koje sadrže više lijekova te su programirane da ih ispuštaju u određenim periodima, a to je praktično poseban lijek za pojedinca.

Projekt predvode dr. Yinfeng He iz Centra za proizvodnju aditiva pomenutog Univerziteta te profiesorica Felicity Rose s Farmaceutskog fakulteta, a on ima potencijal da promijeni način liječenja bolesti.

Istraživanje opisuje novu tehniku 3D printanja kao Multi-Material InkJet 3D Printing (MM-IJ3DP), a ovom metodom naučnici mogu proizvesti prilagođene tablete sa složenim unutrašnjim strukturama. Ove strukture su važne jer omogućavaju pacijentu da dobije pravi lijek u pravo vrijeme. Tajna leži u specijalno formulisanom mastilu, koje sadrži molekule osjetljive na svjetlost. Tokom procesa printanja, ove molekule se učvršćuju nakon izlaganja UV svjetlu formirajući okvir rastvorljiv u vodi unutar tablete.

Pažljivim dizajniranjem ovih unutrašnjih struktura, naučnici mogu kontrolisati brzinu oslobađanja lijekova.

Ovaj sistem ciljanog oslobađanja lijekova otvara vrata u budućnost pojednostavljenih rasporeda lijekova. MM-IJ3DP omogućava "ugradnju" više lijekova jednu tabletu, što eliminiše "gnjavažu" oko upravljanja složenim režimima koji zahtijevaju uzimanje nekoliko tableta u različito vrijeme.

"Ovo je uzbudljiv korak naprijed u razvoju personaliziranih lijekova. Ne samo da naglašava potencijal 3D printanja u revoluciji isporuke lijekova,, nego otvara nove puteve ka razvoju sljedeće generacije personaliziranih lijekova", rekao je He.

Pred naučnicima ima nekoliko izazova, a jedan od njih je da razviju formulacije mastila koje mogu prihvatiti širi spektar lijekova.

Ova tehnika obećava mnogo u situacijama kada su vrijeme i preciznost doziranja od ključne važnosti te predstavlja rješenje za lijekove koji zahtijevaju kontrolisano oslobađanje u određenim intervalima tokom dana.