U narednim mjesecima
25

Australija u potpunosti gasi 3G mreže

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Australska uprava za komunikacije i medije (ACMA) je saopćila da će u potpunosti ugasiti 3G mreže u ovoj zemlji.

TPG Telecom (poznat i kao Vodafone) već isključio svoju 3G mrežu, dva preostala operatera će to učiniti za tri i po mjeseca. U kratkom saopćenju objavljenom na internet stranici je navedeno da će Telstra i Optus ugasiti svoje mobilne mreže ove godine. Telstra će to učiniti 31. augusta, a Optus nekoliko dana kasnije.

ACMA je podsjetila korisnike da 3G uređaji neće biti funkcionalni, odnosno da neće moći slati poruke i uspostavljati pozive pa čak ni pozivati broj hitne pomoći.

Oni s 4G uređajima koji još uvijek uspostavljaju glasovne pozive preko 3G mreže (mobiteli koji nemaju podršku za VoLTE) također će biti pogođeni. Korisnicima se savjetuje da kontaktiraju svog operatera za daljnje upute. Prema ACMA-i, većina rizičnih uređaja su zapravo stariji 4G uređaji kupljeni u inostranstvu.

Australsko udruženje za mobilne komunikacije (AMTA) je naglasilo da će svi 3G uređaji, ne samo mobiteli, biti zahvaćeni gašenjem 3G mreže. To uključuje tablet kompjutere, pametne satove, EFTPOS mašine (terminale za kartice), medicinske alarme i druga lična rješenja za hitne slučajeve.

AMTA je pozvala korisnike da odmah poduzmu mjere i pređu na novija rješenja kako bi spriječile prekide usluge. Osim toga, ,postoji službeni program za besplatno recikliranje starih mobilnih uređaja, koji će se definitivno morati odbaciti nakon gašenja 3G mreža.