Dom naroda FBiH
11

Komisija za vrijednosne papire u raljama politike: Stotine miliona zarobljeno, ugrožene investicije

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Stotine miliona maraka zarobljeno je u bezvadušnom prostoru zbog polugodišnjeg nerada Komisije za vrijednosne papire FBiH. Prema klasičnom bh. scenariju imenovanje novog saziva komisije zapelo je na Domu naroda, a zbog političkih nesuglasica brojni predmeti ove važne institucije su na čekanju.
Pripajanja banaka, njihova dokapitalizacija, kao i brojni drugi predmeti vezani za finansijska tržišta i nove investicije blokirani su, stotine miliona čeka da bude realizirano, a posljedice su ogromne. U vrijeme dok ekonomska kriza zbog pandemije koronavirusa uzima danak, najmanje što treba finansijskom tržištu i bh. poslovnom sektoru je jedna ovakva blokada kapitalnih ulaganja.

Na važnost ovog problema nedavno je nadležnima u Federalnom parlamentu urgiralo i Udruženje banaka u BiH, iz kojeg kažu kako je bankarskom sektoru i cijeloj poslovnoj zajednici u našoj zemlji neophodno kontinuirano djelovanje ove institucije te da hitno treba otkloniti zastoj u njenom radu.

"Zbog nemogućnosti rada Komisije za vrijednose papire FBiH na desetine miliona KM ulaganja u bankarski sektor u BiH je na čekanju već duži vremenski period. I dalje želimo da vjerujemo da će nadležne strukture u okviru Parlamenta FBiH uvažiti hitnost rješavanja ovog pitanja i omogućiti efikasno funkcionisanje tržišta vrijednosnih papira", stoji u dopisu koji je potpisao Berislav Kutle, direktor krovnog bankarskog udruženja.

Hitno imenovanje komisije tražilo je i Udruženje poslodavaca FBiH koje u prvi plan gura stotine miliona blokiranih bez rada ovog važnog regulatornog tijela.

"U situaciji kada zbog pandemije koronavirusa i katastrofalnih posljedica koje je ostavila na ekonomiju, privreda FBiH vapi za kapitalom, neodgovornošću političara i nedostatkom političke volje u FBiH je blokirano više stotina miliona KM. Komisija ne funkcionira od novembra prošle godine zbog odlaska jednog od tri člana Upravnog odbora u penziju. Tokom proteklih šest mjeseci isključivo iz političkih razloga nije došlo do imenovanja novog saziva. I dok političari, podjednako iz vlasti i opozicije, zbog dnevnopolitičkih poena i partikularnih interesa odbijaju staviti imenovanja na dnevni red Doma naroda Parlamenta FBiH i imenovati njene članove, kompletna privreda FBiH trpi štetu", navode oni.

Kažu i kako, osim što u ovom trenutku blokira više stotina miliona KM, neimenovanje članova komisije je i ozbiljna prepreka domaćim i stranim investitorima.

"Uvažavajući ozbiljnost situacije u kojoj se zbog nefunkcioniranja komisije nalaze investitori, dionička društva i dioničari u FBiH, a kojima se svakodnevno nanosi nemjerljiva šteta, zahtijevamo da se odmah pronađe efikasno rješenje s ciljem pune funkcionalnosti rada Komisije za vrijednosne papire FBiH, kako bi ona konačno počela rješavati nagomilane predmete", kazali su.

Da su strani investitori pogođeni neradom i neslogom, a prije svega nesagledavanjem općeg društvenog interesa političara i njihovih stranaka, govori i posljednji stav Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH) koja se obratila Delegaciji Evropske unije u BiH, Zastupničkom i Domu naroda te strankama i koalicijama zastupljenim u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vladi Federacije BiH i Komisiji za vrijednosne papire FBiH, zahtjevom da se što prije riješi ovo pitanje.

"Zastoj u radu komisije zaustavio je sva kapitalna ulaganja u FBiH, što onemogućava realizaciju investicija privrednim subjektima koji su podnijeli zahtjeve za postupanje komisije iz njene zakonom utvrđene nadležnosti, čime se uzrokuje višemilionska šteta te sprečava kapitalno jačanje društava koja posluju u Federaciji BiH. Važno je naglasiti da komisija šest mjeseci ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu, kao i nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira. Svojim neradom komisija rizikuje nastanak velike materijalne štete za privredu Bosne i Hercegovine, banke, dionička društva, dioničare i investitore. Dodatno, posljedice zastoja u radu komisije direktno utječu na ekonomski napredak BiH, odnosno direktno utječu na smanjenje prihoda", istaknuto je.