Političari na potezu
8

Privrednici ogorčeni zbog nerada Komisije za vrijednosne papire FBiH, moguće i tužbe

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Gomilaju se predmeti koji neriješeni stoje na policama u Komisiji za vrijednosne papire FBiH. Ova važna javna institucija zbog političkih neslaganja i problema s izborom novih članova već četiri mjeseca ne radi, što stvara ozbiljne probleme domaćoj ekonomiji.
Udruženje poslodavaca Federacije BiH će zbog nerada Komisije pisati najistaknutijim predstavnicima vlasti, a njihov predsjednik Adnan Smailbegović za naš portal kaže kako se u četiri mjeseca prekida rada nakupio znatan broj predmeta koji su na čekanju, a njihovo nerješavanje stvara velike probleme poslovnom sektoru.

"Mi to ne razumijemo. Nisu privrednici zaslužili da zbog nerada političara ili njihovih nesuglasica koče razvoj zemlje i jednostavno nam ne daju da idemo naprijed", kaže Smailbegović.

Poslodavci sutra planiraju sastanak s premijerom Novalićem koji bi trebao biti u funkciji "pokretanja stvari s mrtve tačke".

"Ne vidimo nijedan racionalan razlog da Komisija za vrijednosne papire ne bude imenovana. Ko će biti u njenom sastavu, koje stranke, nacionalnosti, nama privrednicima nije bitno, samo nek ona radi svoj posao", zaključio je Smailbegović.

Nerad komisije uzrokuje višemilionske štete privrednim subjektima, a naročito investitorima čija su ulaganja na čekanju. Ovakav status utječe i na nemogućnost dokapitalizacije privrednih društava, čime se investitori sprečavaju da svojim sredstvima izvrše kapitalno jačanje društava koja posluju u Federaciji BiH.

Komisija u ovom periodu ne obavlja svoju primarnu i zakonom definiranu funkciju, a to je zaštita investitora i nadzor tržišta i učesnika na tržištu te nadzor emisije i prometa vrijednosnih papira, čime rizikuje nastanak materijalne štete privredi, bankama, dioničkim društvima, dioničarima i investitorima.

Privrednici traže hitno rješenje problema, a kako saznajemo, ukoliko problem ne bude riješen svoja prava zaštitit će na sudu.

Potvrđivanje novih članova Komisije za vrijednosne papire FBiH krajem prošle godine maknuto je s dnevnog reda zasjedanja Doma naroda, a stari saziv ranije je podnio ostavke.