Ponovo ispočetka?!
6

Politika ugrozila finansijska tržišta: Šta se dešava s Komisijom za vrijednosne papire FBiH

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Poslovanje na finansijskim tržištima u našoj zemlji osjeća direktne posljedice političkih natezanja u vezi s izborom novog sastava Komisije za vrijednosne papire FBiH. Koncem prošle godine njeno potvrđivanje na federalnom Domu naroda skinuto je s dnevnog reda, a učesnici na tržištima negoduju zbog situacije za koju je odgovorna politika.
Vrh Federacije BiH još 2018. godine postigao je dogovor da nakon konkursne procedure za predsjednika imenuje Esada Dželilovića, za zamjenika predsjednika Mateja Živkovića, a za članove Amira Ibrovića, Adnana Zukića i Romea Zeleniku. Da bi navedeni kandidati stupili na funkcije bilo je potrebno da prijedlog predsjednika i potpredsjednika FBiH potvrdi Parlament Federacije BiH.

Tek koncem prošle godine Komisija za vrijednosne papire FBiH našla se na Domu naroda Parlamenta FBiH i to prilikom diskusije o dnevnom redu. Zahtjev Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, da se ova tačka stavi na razmatranje, nije naišao na odobrenje Kluba delegata iz reda srpskog naroda, koji su kazali kako prijedlog sastava komisije nije ustavan, niti je u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH.

Zastupnik Socijademokratske partije BiH u Domu naroda za Klix.ba kaže kako su na sjednici ovog skupštinskog tijela "koje još nije ni konstituisano, bez prethodne najave i dostavljanja adekvatne dokumentacije imali pokušaj klasičnog desanta da se odluka o imenovanju članova komisije uvrsti na dnevni red, očigledno kao rezultat dogovora aktuelne trgovačke koalicije".

"Odluka je sama po sebi neustavna, jer ne poštuje ravnopravnu zastupljenost konstitutivnih naroda, a pri tome je i nezakonita, jer predloženi kandidati ne ispunjavaju formalne uslove definisane članom 7. zakona o komisiji za vrijednosne papire. Moram naglasiti da je sama odluka i formalno nepotpuna, jer se uz imena kandidata očigledno svjesno nije navodila ni stručna sprema, niti su delegati imali pravo uvida u prateću dokumentaciju kako bi se mogli uvjeriti da je ispoštovan član 7. Nažalost, sve činjenice su ukazivale na to kako se radi o duboko politički kompromitovanom postupku, gdje predsjednik i zamjenici predsjednika FBiH nisu provodili profesionalan postupak po zakonu, nego su iskljucivo 'uhljebljavali' kadar po nalogu svojih lidera", kazao je Žuljević.

Dodaje kako treba istaći da se radi o jednoj od najvažnijih komisija u finansijskom sistemu koja po članu 11. i članu 12. zakona ima toliko "snažna" ovlaštenja da je neprihvatljivo da se u istoj vrši kadroviranje šefova kabineta (Amir Ibrović, op.a.), predsjednika općinskih vijeća (Esad Dželilović, op.a.) tj. duboko politički involviranih osoba, što je protivno članu 7. stav 3. i 7. zakona.

"Posebno je problematično da je gospodin Dunović prihvatio da potpiše neustavnu i nezakonitu odluku direktno na štetu naroda ispred kojeg je izabran za ljubav predsjednika stranke, što pokazuje da je nedostojan za obavljanje funkcije na kojoj se nalazi. Na kraju, sasvim je jasno da zbog vremenskog odmaka (više godina traje konkursna procedura) i činjenica da odgovarajući dokumenti imaju ograničeno trajanje (konkretno uvjerenja) konkurs mora biti ponovljen u skladu sa zakonom i proveden profesionalno, a ne trgovačko-politički, kao što je slučaj s ovim posljednjim", naglasio je.

Žuljević ponavlja kako ovlastia koje komisija ima članom 11. i 12. te način njihovog izvršenja propisan članom 13. ukazuje na to da se radi o jednoj od najvažnijih komisija u sistemu FBiH, čija politička kompromitacija i nestručnost može imati nesagledive posljedice na finansijski sistem i tržiste kapitala.

"Aktuelno rukovodstvo FBiH je direktno odgovorno za stanje anarhije koju imamo i danas u krnjoj komisiji, jer su svojim neprofesionalnim, neodgovornim i sluganskim ponašanjem kompletan proces kontaminirali, nepovratno potrošili vrijeme i za to moraju odgovarati", zaključio je Aner Žuljević.

Esad Dželilović, koji je bio imenovan za predsjednika Komisije, za Klix.ba kaže kako ne zna stvarne razloge zbog kojih je cijeli proces potvrđivanja stao na Domu naroda.

"Odakle neko zna šta sam ja i kaže nema Srba. Ni po zakonu ni po konkursu niko od nas nije tražio da se nacionalno izrazimo. Zakon kaže da komisija ima pet članova i nije preciziran njen nacionalni sastav", prokomentarisao je Dželilović ne želivši "špekulirati kolio se trenutna situacija odražava na tržišta".