Saradnja s EU i RS
0

Udruženje poslodavaca FBiH počinje s projektom važnosti ljudskih prava u poslovnom okruženju

A. L.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Udruženje poslodavaca BiH održalo je danas konferenciju za novinare na kojoj je predstavljena implementacija projekta važnosti ljudskih prava u poslovnom okruženju, koji rade sa Unijom poslodavaca Republike Srpske, a uz podršku Delegacije Evropske unije.

"Poslovna zajednica u FBiH možda još uvijek nije svjesna koliko je izazovno evropsko tržište i koliko se u plasmanu roba i proizvoda iz Bosne i Hercegovine, odnosno iz svake zemlje, vodi računa o zaštiti temeljnih ljudskih prava jer zahtjevnija tržišta Evrope i šire itekako vode računa o porijeklu roba, načinu proizvodnje i drugim važnim pitanjima", kazao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH (Foto: V. D./Klix.ba)
Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH (Foto: V. D./Klix.ba)

Kako je dodao, kroz ovaj projekat Udruženje poslodavaca FBiH vidi šansu podizanja rejtinga, a što će u konačnici rezultirati kroz konkurentnost roba i usluga na domaćem ali i evropskom tržištu. "Projekat je interesantan i dobro došao u toliko što smo mi upravo na početku otvaranja pregovora s Evropskom unijom, tako da će svaka saradnja nadležnih institucija, poslodavaca i sindikata na predmetnom pitanju biti vrlo korisna", dodao je.

Ombudsmen Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur kazala je da je inicijativa Udruženja poslodavaca iz FBiH i RS da se bave pitanjima ljudskih prava u pravnim subjektima gdje su osnivači privatna lica vrlo važna.

Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava (Foto: V. D./Klix.ba)
Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava (Foto: V. D./Klix.ba)

"Ovo govorim iz razloga što unutra evropske mreže ombudsmena za ljudska prava je uspostavljena radna grupa i ono što pred nama svima stoji je obaveza jedne velike reforme i usklađivanja. Ljudska prava nisu samo pitanja osiguranja jednakog tretmana osoba u radnom okruženju. Mi znamo da imamo problem ostvarivanja prava na porodiljski dopust, odnosno naknadu s obzirom na to gdje žena živi i radi, nego je to jedan širi koncept pitanja uticaja klimatskih promjena kada govorimo s aspekta korištenja prirodnih resursa itd.", kazala je Džumhur.