Bliži se Dan žena

Druga strana pjesme Miley Cyrus: Žene mogu sebi kupiti cvijeće, a je li to ono što im treba?

Bliži se Dan žena (Ilustracija: Klix.ba/A. L.)
Bliži se Dan žena (Ilustracija: Klix.ba/A. L.)
I. B.
27.02.2023. u 17:55

Američka pjevačica Miley Cyrus nedavno je predstavila pjesmu "Flowers" koja je odmah postala globalni hit. Iako bi je mnogi okarakterisali kao osvetničko-ljubavnu, neki njeni dijelovi podsjetili su nas na praznik koji nam se bliži, a koji bi trebao, i može biti, puno više od "cvijeća".

"Mogu samoj sebi kupiti cvijeće. Pričati sama sa sobom satima. Izvesti sebe na ples. Voljeti sebe bolje nego ti", rečenice su koje Miley poručuje svom bivšem, nevjernom suprugu, koji joj je zabio nož u leđa.

Sigurni smo da ovo nisu stihovi koje su osjetile samo osobe slomljenog srca, nego i one kojima se dopalo kako jedna žena, i unatoč nedaćama, uspjeva cijeniti sebe. Međutim, nije ovo priča o pjesmi.

Bliži se još jedan 8. mart i mnogi će ga tradicionalno iskoristiti da dragim ženskim osobama udijele neki znak pažnje, što je svakako lijep gest. No, gest zbog kojeg smo zaboravili pravi razlog obilježavanja ovog datuma. Ali, i zašto su se nekad radi njega vodile puno veće bitke od one šta (nekome) pokloniti.

(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)

Dan žena pretvorio se u ulične prodavače cvijeća i kupovanje poklona dragim ženskim osobama. Nekako, i u to da muškarci preuzimaju uloge sebi bliskih dama i čine im "uslugu" upuštajući se u kuhanje, čišćenje ili čuvanje djece kako bi ih barem toga dana rasteretili.

Priznajemo, sve je to jako lijepo i ima posebnu čar bez koje ovaj dan ne bi bio potpun.

No, pravo pitanje glasi: Je li to, zaista, pravi poklon za ženu?

Bez osporavanja, žene 8. marta viđamo sretnije nego inače. No, koliko je tada sve podređeno njima, toliko nekako i nije. Zašto? Odgovor nećemo potražiti u trivijalnoj rečenici: "Zato što bi svaki dan trebao biti Dan žena", već činjenici da je istinska suština ovog praznika zanemarena.

Ukoliko bi pitali neku ženu šta je za nju idealan poklon, sigurni smo da bi dobili različite odgovore. No, jedna od najbitnijih stvari koja bi svakoj od njih pala na pamet je to da žele samostalnost. Dakle - idealan posao, koji će im osim osjećaja lične ispunjenosti, dati i finansijsku sigurnost.

Ipak, taj put prilično je trnovit. Pripadnice nježnijeg spola većina su u svjetskoj populaciji, no u sferi poduzetništva vrijedi obrnuto. To potvrđuju i mnoga istraživanja.

(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)

Među brojnim koracima potrebnim za pokretanje vlastitog posla, jedan od ključnih je investiranje, zbog čega poduzetništvo često ostaje neostvaren san. Shodno tome, brojne organizacije i udruženja u svijetu bave se pružanjem finansijske podrške poduzetnicama, dajući im tako "vjetar u leđa".

Da takvo što postoji i u Bosni i Hercegovini podsjetio nas je projekat "Odvažne i hrabre, to ste vi", koji se svake godine, pa tako i ove, održava simbolično pred 8. mart.

Riječ je o incijativi pomoću koje dame s idejama za pokretanje biznisa imaju priliku aplicirati za grant sredstva i dobiti finansijsku podršku iz fonda od ukupno 30.000 KM, namjenjenog ostvarivanju njihovih ideja. Sam proces aplikacije je jednostavan, a sve što treba je popuniti obrazac na sljedećem linku.

Iz kompanije Bingo, pod čijom je projekat organizacijom, istakli su kako će 16 odabranih aplikantica proći poduzetničku akademiju Investicijske fondacije Impakt, dok će sedam njih koje ostvare pravo na finansijsku podršku imati i mentorsku podršku ove fondacije.

Proteklih godina koliko se realizira, ova inicijativa je zabilježila sjajne ideje, a prijavljivale su se žene u dobi od 20 do +60 godina što je potvrda da je zainteresovala sve generacije.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Osim izuzetne prilike koju pruža, ova priča može poslužiti i kao podsjetnik na zahrđalu definiciju Dana žena, istovremeno ulijevajući nadu da žene i u našoj zemlji mogu biti uspješnije na svim poljima, pa tako i poslovnom.

Jednakije, ali ne i sasvim jednake

Podsjećanja radi, historija 8. marta datira iz 1857. godine i period kada su žene iz industrije tekstila i odjeće izašle na ulice New Yorka zahtjevajući humaniji status u društvu, odnosno bolje radne uslove i plaću.

Bio je to znak da se u istoj muci ujedine i hrabre žene diljem svijeta. Jedna od najistaknutijih bila je njemačka teoretičarka i marksistkinja Clara Zetkin, na čiji je prijedlog 1910. u Kopenhagenu organizovana prva međunarodna konferencija nazvana Međunarodni dan žena.

Clara Zetkin
Clara Zetkin

Uz podršku drugih aktivista, Zetkin se uspjela izboriti za to da žene budu jednakije. Ali, sudeći po svemu, nikada i potpuno jednake.

Godinama kasnije, Dan žena je to što jeste. Nažalost, nešto komercijalno. No, svejedno, u brojnim dijelovima svijeta se i dalje obilježavaju osmomartovski maršovi s istim ciljem - da se o pravima, ali i mogućnostima žena ne govori samo na ovaj datum, već svaki dan.

Ko se zadubio u tekst pjesme Cyrus, a ne samo njenu melodiju, mogao bi potvrditi da i ona šalje sličnu poruku. A kako cvijeće i slične znakove pažnje možemo pružiti i same sebi, preostaje još pitanje: Šta bi na to rekle njujorške radnice i da li su se one u 19. vijeku žrtvovale kako bi danas dobile ružu ili, ipak, kako bi umjesto nje živjele istinski boljim životom?

28