Međunarodni praznik
63

Pitali smo Mostarke šta je za njih 8. mart i gdje su danas prava žena

G. Š.
U povodu Međunarodnog dana žena koji se tradicionalno obilježava 8. marta, pitali smo ugledne žene u Mostaru, šta je za njih taj dan, gdje su danas prava žena, obilježava li se na pravi način ili je 8. mart postao dan konzumerizma i cvjeća bez pravog sadržaja, poput brojnih praznika.

Historičarka i aktivistica Alma Pelo Zagorčić kaže kako je za nju 8. mart dan kada slavi ono što su žene kroz historiju postigle i prije više od 100 godina obezbijedile za žene, a gdje smo danas, kako kaže, treba da se pitamo svaki dan, a ne samo kad je Međunarodni praznik žena.

Alma Pelo Zagorčić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Alma Pelo Zagorčić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Svaki dan u medijima čitamo o žrtvama nasilja, o femicidu, ugroženim radnim pravima žena, koja su još daleko od onih koje zakon propisuje i koje žene zaslužuju, zbog toga borba žena i danas traje", kazale je Pelo Zagorčić za Klix.ba.

Predsjednica Udruženja građanki i građana Mostar Ifeta Ćesir Škoro ističe kako je s obzirom na status koji žene danas imaju, ovo dan kada moraju biti što glasnije za ostvarivanje svojih prva, jer kako navodi, kad je već 8. mart definisan kao Dan žena, treba ga tako i provesti.

Ifeta Ćesir Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ifeta Ćesir Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Za mene je 8. mart značio mnogo više, jer smo bile uljuljkane u ta stečena prava koja smo baštinili, a danas ih je nažalost sve manje i moramo zbog toga biti sve glasnije i boriti za njih", kazala je Ćesir Škoro za naš portal.

Smatra žalosnim da se 8. mart pretvorio i dan konzumerizma i darivanja koja nemaju prave poruke, jer se borba za prava žena vodi svaki dan, ali danas kad je 8. mart, kako ističe, žene trebaju biti najglasnije.

Bivša diplomatkinja Ivanka Bulić ističe je prazniku žena prije puno više pažnje povećavalo cijelo društvo, te da su kolege na poslu taj dan posvećivale ženama, ali kako kaže, vidi da je danas toga sve manje.

Ivanka Bulić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ivanka Bulić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Za mene je 8. mart dan kad treba da se čuje glas žena, da se zna da su tu u društvu, ali ja bih voljela da je to svaki dan a ne samo za 8. mart, to bi bilo mnogo ljepše", rekla nam je Bulić.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture Hercegovačko-neretvanskog kantona Edina Čomić smatra da je danas 8. mart, postao ono što u suštini taj praznik nije.

Edina Čomić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Edina Čomić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Danas je to kao i svaki drugi praznik, jedan komercijalizirani dan, kad se poklanja cvijeće i većinom se i ne znam zašto je 8. mart Dan žena i zbog čega se on počeo obilježavati. Ja mislim da treba vratiti te postavke od ranije, jer su taj 8. mart proslavile žene koje su se pobunile protiv nepravde na radnom mjestu i koje su se borile za bolje uslove rada i bolju zarade prije više od 100 godina. Smatram da bi to svi trebali znat i mislim da je vrijeme da 8. mart ponovno bude praznik u kojem se mi oglašavamo upravo u borbi za svoja takva prava", kazala je Čomić za Klix.ba.

Podsjeća da su žene stup porodice i društva, ali da su obespravljene, izložene nasilju i slabije plaćene od muškaraca na istim pozicijama,uprkos obrazovanju, te poručuje da, " ima još puno razloga da se 8. mart proslavlja borbeno a ne samo cvjetno".