Kontroverzno pitanje
102

Financial Times objavio da se Srbija priprema dati zeleno svjetlo za najveći evropski rudnik litija

B. R.
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: EPA-EFE)
Britanski poslovni list Financial Times (FT) je objavio da se Srbija priprema dati zeleno svjetlo za najveći evropski rudnik litija, i to nakon što je Beograd obustavio ovaj projekat.

Predsjednik ove susjedne države Aleksandar Vučić tvrdi da su britansko-australska kompanija i Evropska unija dale nove garancije za zaštitu okoliša na zapadu zemlje, gdje bi se litij trebao eksploatisati.

Vučić je u intervjuu upravo za FT izjavio da će se eksploatacijom litija osigurati proizvodnja baterija i električnih vozila u Srbiji. Očekuje da će poslovni ljudi i političari sljedeći mjesec doći u Beograd radi zvaničnog obraćanja javnosti o ovom projektu.

"Ako sve završimo, rudnik bi mogao biti otvoren 2028. godine", konstatovao je, dodajući da se očekuje eksploatacija 58.000 tona litija godišnje, što je dovoljno za proizvodnju 1,1 milion ili 17 posto električnih vozila u Evropi.

Uvjeren je da bi ovaj rudnik mogao biti prekretnica za Srbiju i ostatak regiona.

Srbijanska vlada je u januaru 2022. oduzela dozvole Rio Tintu, i to nakon velikih protesta onih koji su bili protiv eksploatacije litija, zabrinuti da će ova rudarska aktivnost uzrokovati zagađenje vode, raseljavanje stanovništva, i drugo.

Analitičar britanske kompanije za prikupljanje i analizu podataka u industriji Fastmarkets Martin Baker je naglasio da je riječ o nalazištu visokokvalitetnog litija koje je mnogo veće od drugih nalazišta litija u svijetu, piše FT.