auto
0

Volkswagen do 2018. planira predstaviti 60 novih i obnovljenih modela

Klix.ba
Prvi čovjek koncerna Volkswagen, Martin Winterkorn, objavio je planove prema kojima bi jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila do 2018. godine trebao predstaviti čak 60 novih ili obnovljenih modela automobila, čime bi VW zauzeo vodeću poziciju kao najveći proizvođač automobila na svijetu.

Winterkor nije želio ići u detalje, ali u svakom slučaju insistira na krajnjem planiranom cilju – biti najjača kompanija u automobilskoj industriji. Bez obzira na uslove koji su puni izazova i jaku konkurenciju, Winterkorn kaže da oko postavljenih ciljeva za tekuću godinu za sada sve ide po planu.

U prvom kvartalu prodaja je porasla za 5,1 odsto, što znači da je koncern za prva četiri mjeseca proizveo 2,4 miliona automobila. Pored svega, dobit kompanije opala je za skoro milijardu eura u odnosu na prethodnu godinu. Prema srednjoročnom planu, Volkswagen će pokušati da se distancira od ukupnog pada prodaje na evropskom tržištu otvaranjem 1500 prodajnih centara na rastućim tržištima širom svijeta.

Uz atraktivan proizvodni program, sve skupa trebalo bi biti dovoljno da se do 2018. Prestignu prodajni rezultati Toyote i General Motorsa.

Vezani članci