Ekspanzija se nastavlja
9

Volkswagen planira praviti nove fabrike

Klix.ba
Iz njemačkog automobilskog koncerna Volkswagen potvrđeno je da će u narednih nekoliko godina pustiti u pogon najmanje deset novih fabrika, od kojih je čak 7 planirano u Kini, gdje Volkswagen već ima 12 fabrika.
Ništa začuđujuće, jer je u ovom trenutku Volkswagen najprodavaniji automobilski brend u Kini. Po izjavi koju je dao izvršni direktor Volkswagena, Martin Winterkorn, pored postrojenja u Kini, Volkswagen razmišlja i o novoj fabrici u Sjedinjenim Američkim Državama u kojoj bi se proizvodio novi „full-size“ SUV, koji bi vrlo lako mogao biti produkcijska verzija CrossBlue koncepta.

„Ili ćemo povećati sadašnje kapacitete fabrike u Chattanoogi, ili napraviti još jednu fabriku na teritoriji Sjedinjenih Država“, kaže VW-ov direktor produkcije Michael Macht.

Prema Christianu Klingeru, šefu prodaje VW-a, kompanija bi mogla lansirati 5 novih modela razvijenih posebno za sjevernoameričko tržište. U dodatku, Winterkorn je izjavio da će Volkswagen u naredne 3 godine u Evropi investirati 33 milijarde eura.