Ozbiljna prijetnja
72

Tenzije na vrhuncu: Sjeverna Koreja zaprijetila raketnim napadom na Seoul

M. G.
Kim Jong-un sa sestrom Kim Yo-jong (Foto: Twitter)
Kim Jong-un sa sestrom Kim Yo-jong (Foto: Twitter)
Sjeverna Koreja je osudila primjedbe južnokorejskog ministra odbrane o njenoj vojnoj sposobnosti i upozorila da će uništiti glavne ciljeve u Seulu ako Južna Koreja preduzme bilo kakvu "opasnu vojnu akciju" kao što je preventivni udar.

Kim Yo-jong, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, rekla je u izjavi u nedjelju da su izjave južnokorejskog ministra odbrane Suh Wook "još dodatno pogoršale međukorejske odnose i vojne napetosti na Korejskom poluostrvu", prenosi državna novinska agencija KCNA .

Izjava dolazi nakon što je Suh Wook u petak rekao da vojska Južne Koreje ima niz projektila sa značajno poboljšanim dometom paljbe, preciznošću i snagom, sa "sposobnošću da precizno i ​​brzo pogodi bilo koju metu u Sjevernoj Koreji".

Suh je također rekao da će ministarstvo aktivno podržati vojsku kako bi osiguralo da ima sposobnost da u velikoj mjeri odgovori na prijetnje projektila Sjeverne Koreje. Sjever je nazvao "neprijateljem".

Kim, zamjenik direktora Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, također je rekao da će zemlja "preispitati mnoge stvari" i da bi se Južna Koreja "mogla suočiti s ozbiljnom prijetnjom" zbog takvih primjedbi.

U odvojenoj izjavi u nedjelju, Pak Jong Chon, sekretar Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, rekao je da će Sjeverna Koreja "nemilosrdno usmjeriti svu svoju vojnu snagu na uništavanje glavnih ciljeva u Seulu i južnokorejske vojske" ako Južna Koreja Korejska vojska ulazi u opasnu vojnu akciju kao što je preventivni napad.

Sjever nije elaborirao šta vidi kao glavne mete u Seulu.