Seul
0

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Liberalne opozicione stranke Južne Koreje ostvarile su uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima održanim u srijedu, zadajući snažan udarac predsjedniku Yoon Suk Yeolu i njegovoj konzervativnoj stranci, ali im je nedostajala nadmoćna većina.

Predviđa se da će Demokratska stranka (DP) zauzeti 175 od 300 mjesta u novoj skupštini, pokazuju podaci Državne izborne komisije i mrežnih emitera sa svim prebrojanim glasovima od 10.32 sata po lokalnom vremenu (01:32 po srednjoevropskom vremenu).

Očekuje se da će Liberalna stranka koja se smatra bliskom DP, zauzeti 12 mjesta, pokazuju projekcije, ostavljajući bloku manje od 200 mjesta potrebnih za nadmoćnu -većinu. Yoonova Stranka narodne snage (PPP) trebala je osvojiti 108 mjesta. Zvanično saopćenje izbornih rezultata trebalo bi da bude objavljeno tokom dana.

Lider DP, Lee Jae-myung, koji je predvodio odlučnu kampanju protiv Yoona, kazao je da je sada glavni prioritet raditi na ekonomskom oporavku koji daje opipljivu korist prosječnom potrošaču.

"Vladajuća i opoziciona stranka moraju udružiti snage kako bi prevazišle krizu u ekonomskoj egzistenciji potrošača", kazao je.

Neki analitičari su tu tjesnu izbornu  utrku vidjeli kao referendum o Yoonu, čija je popularnost opala u jeku krize životnih troškova i niza političkih skandala.

Yoon, koji je preuzeo dužnost u maju 2022., ovoga puta nije se natjecao na izborima, ali njegova sposobnost da donosi zakone vjerovatno će biti dodatno limitirana lošim rezultatima PPP, prenosi Reuters.