Olakšati dostavu pomoći
40

Brod američke mornarice već počeo radove na izgradnji pristaništa kod Gaze

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brod američke mornarice, koji radi na izgradnji pristaništa u Gazi, kako bi se olakšao pristup humanitarne pomoći, uslikan je na satelitskoj fotografiji.

Satelitski snimak koji je u nedjelju objavio Planet Labs pokazao je dijelove plutajućeg mola u Sredozemnom moru uz brod.

Prema planu američke vojske, pomoć će biti ukrcana na komercijalne brodove na Kipru, kako bi doplovili do plutajuće platforme, u formi pristaništa, a koja je sada u izgradnji kod Gaze. Palete će biti ukrcavane na kamione, koji će biti ukrcavani na manje brodove koji putuju do metalnog plutajućeg nasipa s dvije trake. Nasip od 550 metara vodit će do obale, piše Guardian, satelitske fotografije možete također pogledati na članku Guardiana.

Nova luka nalazi se jugozapadno od grada Gaze, sjeverno od ceste koja dijeli Gazu koju je izraelska vojska izgradila tokom trenutnih borbi protiv Hamasa. Područje je bilo najnaseljenija regija na teritoriji prije nego što je izraelska kopnena ofanziva prošla i potisnula više od milion ljudi na jug prema gradu Rafah na egipatskoj granici.

Izraelski vojni položaji sada se nalaze sa obje strane mola, koji je prvobitno bio izgrađen - kao dio napora koji je vodio World Central Kitchen - od ruševina zgrada koje je Izrael sravnio. Taj napor je zaustavljen nakon što je u izraelskom zračnom napadu ubijeno sedam humanitarnih radnika WCK-a prvog aprila dok su putovali u jasno označenim vozilima u misiju isporuke koju je odobrio Izrael.

Humanitarne agencije i Bidenova administracija već su u više navrata apelovale na Izrael da olakša pristup pošiljkama pomoći za Gazu i omogući njihovim konvojima siguran prolaz unutar teritorije, podsjeća Reuters.

Ranije je objavljeno kako bi pristanište trebalo postati operativno početkom maja.