Južna Koreja
50

Novi svjetski rekord u proizvodnji neograničene energije: Na 48 sekundi postignuto 100 miliona stepeni

B. R.
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Naučnici u Južnoj Koreji objavili su da su napravili svjetski rekord tokom nuklearne fuzije. Naime, tokom nuklearne fuzije uspjeli su na 48 sekundi postići temperaturu od 100 miliona celzijusa, što je sedam puta toplije od jezgra Sunca.
Na ovaj način je napravljen još jedan korak naprijed ka tome da se energija proizvodi nuklearnom fuzijom. Naime, fuzijom se nastoji postići ista ona reakcija koja uzrokuje da Sunce i druge zvijezde sijaju. Preciznije, fuzija predstavlja spajanje dva atoma kako bi se oslobodile ogromne količine energije.

Često se naziva i sveti gral za rješenje klimatske krize jer fuzija ima potencijal da osigura neograničenu količinu energije, bez zagađenja ugljikom koji zagrijava planetu Zemlju. No, nuklearna fuzija je izuzetno izazovna.

Proizvodnja energije fuzijom najčešće podrazumijeva reaktor u obliku krofne, nazvan tokamak, a u kojem se vodik zagrijava na izuzetno visokoj temperaturi kako bi se stvorila plazma.

Direktor istraživačkog centra KSTAR na Korejkom institutu za fuzijsku energiju (KFE) Si-Woo Yoon je na napomenuo da su od vitalnog značaja visoka temperatura i plazma visoke gustine, u kojima reakcija može dugo trajati.

Upravo je spomenuti institut postigao 100 miliona stepeni na 48 sekundi, što je svjetski rekord. To se desilo tokom testiranja od decembra 2023. i februara 2024. Prethodni rekord je iznosio 30 sekundi, a postignut je 2021. Yoon je za CNN izjavio da nije bilo lako održati toliko visoku temperaturu zbog nestabilne prirode visokotemperaturne plazme.

Naučnici iz KFE-a su kazali da su uspjeli održati toliku temperaturu tako što su koristili volfram umjesto ugljika. Cilj je da se do 2026. na 300 sekundi održi 100 miliona stepeni. Ono što rade naučnici u Južnoj Koreji će doprinijeti razvoju Međunarodnog termonuklearnog reaktora u Francuskoj, poznatog kao ITER. Upravo je francuski tokamak najveći na svijetu.

U Sjedinjenim Američkim Državama 2022. uspjelo se u tome da se prilikom nuklearne fuzije proizvede više energije nego što je potrebno za sam eksperiment. Nadalje, u blizini engleskog grada Oxforda je postavljen rekord u fuzijskoj proizvodnji energije. Naime, na pet sekundi je proizvedeno 69 megadžula energije, što je dovoljno da se električnom energijom istovremeno napaja 12.000 domova. Međutim, još se daleko od komercijalizacije nuklearne fuzije, prenosi CNN.