"Moralna izopačenost"
448

Irak uveo kaznu zatvora do čak 15 godina za gej parove

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Irački parlament usvojio je u subotu zakon kojim se istospolne veze kriminaliziraju s maksimalnom zatvorskom kaznom od 15 godina.

Cilj zakona je "zaštititi iračko društvo od moralne izopačenosti i poziva na homoseksualnost koji su zavladali svijetom", navodi se u kopiji zakona u koju je Reuters imao uvid.

Uglavnom su ga podržale konzervativne šijitske muslimanske stranke koje čine najveću koaliciju u iračkom parlamentu.

Zakon o suzbijanju prostitucije i homoseksualnosti zabranjuje istospolne odnose uz kaznu od najmanje 10, a najviše 15 godina zatvora, a za one koji promiču homoseksualnost ili prostituciju propisana je zatvorska kazna od najmanje sedam godina.

Također je predviđena kazna od jedne do tri godine zatvora za svakoga ko promijeni svoj "biološki spol" ili se namjerno odijeva na ženstven način.

Nacrt zakona je u početku uključivao smrtnu kaznu za istospolne odnose, ali je izmijenjen prije usvajanja nakon snažnog protivljenja Sjedinjenih Država i evropskih zemalja.

Sve do subote, Irak nije eksplicitno kriminalizirao gay seks, iako su labavo definirane moralne klauzule u njegovom kaznenom zakonu korištene za ciljanje LGBT osoba.

"Usvajanje zakona protiv LGBT osoba u iračkom parlamentu potvrđuje užasnu evidenciju kršenja prava LGBT osoba u Iraku i predstavlja ozbiljan udarac temeljnim ljudskim pravima", rekla je Rasha Younes, zamjenica direktora programa za LGBT prava pri Human Rights Watchu.